Световната футболна централа ФИФА ще започне разследване на трансферите на Карлос Тевес и Хавиер Машчерано в Уест Хем, и ще определи дали на клуба трябва да бъдат отнети точки.

Независима комисия към Футболната Асоциация на Англия вече разгледа случая и наложи глоба от 5.5 милиона паунда на Уест Хем, но голяма част от останалите елитни отбори се възпротивиха на това леко измъкване.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер заяви: „Ще прегледаме ситуацията. Ще поискаме документацията, според която бе решено наказанието. Ако видим нещо нередно, тогава ще започнем собствено разследване.”

Ует Хем наруши две от основните правила на Висшата лига, като влезе в договорка с трета страна, държаща правата на Тевес и Машчерано, за да ги купи през миналия август.

Машчерано впоследствие бе трансфериран в Ливърпул, а Тевес изигра основна роля за спасението на Уест Хем в Премиършип, като вкара седем гола в последните 10 мача.

Шефийлд Юнайтед, последният отбор, изпаднал от елита миналата неделя, поде яростна кампания срещу решението на ФА да не отнема точки на „чуковете”, както е по закон.

Шефийлд бе подкрепен открито от Уигън, Фулъм, Чарлтън и Мидълсбро, като се смята, че още два от по-големите клубове стоят зад тях.

От Висшата лига обявиха, че няма да дадат отговор на нападките на въпросните отбори, тъй като и 20-те елитни клуба са се съгласили на дисциплинарната схема.

ФИФА обаче има правото да отнеми решението на английския орган и да заеме свое становище. Това стана възможно, след като швейцарският федерален съд наказа преди време третодивизионния испански Райо Валекано, което отвърза ръцете и на ФИФА.

„Да, ние имаме такава власт,” заяви Сеп Блатер. „Швейцарският федерален съд издаде присъда, според която ФИФА и всичките и приложни асоциации имат властта да използват всичките 14 наказания, започващи от предупреждение и стигащи до изключване от групата и отнемане на точки.”