ФИФА предупреди Лос Анжелис Галакси, че Дейвид Бекъм, който вече подписа договор с американския клуб, има право да участва във всички приятелски мачове на националния отбор на Англия, съобщи SportsTicker.

Президентът на американския клуб Алекси Лалас изрази ублично недовоството си от това, че звездата на Реал Мадрид ще е зает с мачовете на „трите лъва” по време, в което той може да се състезава в Мейджър Сокър Лийг.

От ФИФА веднага излязоха с предупреждение към ЛА Галакси, че е желателно и дори задължително да пуснат своя играч да участва в мачовете на националния отбор, ако има повиквателна за тях.

Веднага, след като разбраха, че Дейвид Бекъм е върнат в състава на Стив МакЛарън от американския клуб побързаха да предупредят английската футболна общественост, че не възнамеряват да го освобождават за най-различни приятелски срещи, като тази, която се готви с Германия през август.

„Правилата са еднакви за всички. Играчите трябва да бъдат освободени за приятелски мачове или състезателни срещи, ако тези двубои са вписани в международния календар и за тях има повиквателни”, се казва в заявлението на ФИФА.

Калифорнийците продадоха хиляди билети и абонаментни карти за предстоящия сезон, възползвайки се от известността на новото си попълнение. Завръщането в състава на „трите лъва” обаче означава, че Бекъм би играл в квалификациите за Евро 2008 за сметка на мачовете в американската лига.

През август и септември, когато сезонът в презокеанския шампионат е в разгара си, Англия ще играе решителни двубои с Естония, Израел и с Русия на два пъти, от които ще зависи дали „трите лъва” ще се класират на Европейския шампионат в Австрия и Швейцария през лятото на следващата година.