Международната футболна асоциация (ФИФА) се закани да вземе "адекватни мерки" срещу проявата на расизъм от страна на унгарски фенове към английските национали в световната квалификация между двата отбора. Това ще се случи, ако разследването докаже вината на домакините.

В официалното си изявление ФИФА не обвини директно унгарските фенове, които според международната преса са използвали маймунски звуци срещу тъмнокожите национали на Англия. Гостите спечелиха мача на "Пушкаш Арена" в Будапеща с категоричното 4:0.

"ФИФА осъжда проявите на расизъм и насилие и изповядва политика на нулева толерантност към подобно поведение във футбола. ФИФА ще вземе адекватни мерки, когато получи доклад от мача между Унгария и Англия", съобщават от централата.

Унгария е наказана за два мача без публика от УЕФА, но този попадаше под юрисдикцията на ФИФА, тъй като е квалификация за световното първенство в Катар.

Британският премиер Борис Джонсън бе едно от първите публични лица, които протестираха срещу инцидента в Будапеща: "Случилото се с английските национали в Унгария е напълно неприемливо. Призовавам ФИФА да вземе мерки срещу отговорните за случая и да работи повече за предотвратяване на такова срамно държание във футбола".

Англичаните първо бяха освиркани групово заради колениченето преди първия съдийски сигнал, след това бяха замеряни с пластмасови чаши при головете, а накрая бяха и обиждани на расова основа. Според репортери на ITV и Sky Sports, основни цели на маймунски звуци са били Рахийм Стърлинг и резервата Джъд Белингам.

Мачът бе изигран пред 60-хилядна публика.