На 2 юни ФИФА ще изпробва специална система, която да определя дали топката е преминала голлинията или не, по време на приятелската среща между Англия и Белгия.

„Ястребовото око“ ще бъде инсталирано на „Уембли“ специално за мача, който ще бъде първи за Рой Ходжсън като селекционер на Англия на собствена земя. Главният съдия на двубоя няма да бъде осведомяван за резултатите, които отчита системата. Тя ще бъде следена единствено от научен екип, чиято задача е да провери ефективността й.

Ако тестовете са положителни, въвеждането на технологията може да получи „зелена светлина“ най-рано от 2 юли или иначе казано – ден след края на европейското първенство в Полша и Украйна. Системата вече е била изпробвана на 16 май по време на финала за Купата на Хампшир, който се провежда под егидата на английската Футболна асоциация.

„Само ограничен кръг от специалисти ще има достъп до данните по време на срещата. Както и досега, ако на някой от тестовите мачове се получи инцидент около голлинията, тя няма да бъде вкарана в употреба“, гласи изявлението на ФИФА. „В зависимост от резултата на тестовете бордът на ФИФА може да одобри въвеждането й на специална среща в началото на юли.“

Англия първа пожела включването на система, която трябва да определя дали топката е преминала голлинията. Проблемът възникна по време на световното първенство в Република Южна Африка, когато удар на Франк Лампард се отклони от напречната греда и топката влезе във вратата на Германия, но съдиите не зачетоха попадението. Ако голът бе признат, резултатът щеше да стане 2:2, но вместо това "трите лъва" загубиха тежко с 1:4.