Над 75 000 души вървят към „Олд Трафорд”. Време е за дерби. Манчестър Юнайтед – Ливърпул. Чувството е уникално. Не може да бъде описано. Трябва да си там, за да го изживееш...

Фенклубът на Манчестър Юнайтед България сбъдва мечти

източник: снимки: Личен архив, Михаил Мантарков и Емил Йорданов

Напълно възможно. Защото фенклубът на Манчестър Юнайтед България сбъдва мечти. Откакто е официално признат от централата в Англия през 2010 година, родният клон на привържениците на „червените дяволи” е изпратил над 300 фена на домакински мач на шампионите.

„Фенклубът на Юнайтед в България е уникален”, думите са на една от легендите на клуба Оле Гунар Солскяер пред председателя Емил Йорданов. Повод – благотворителните инициативи, които се предприемат от фенклуба.

Фенклубът на Манчестър Юнайтед България сбъдва мечти

източник: снимки: Личен архив, Михаил Мантарков и Емил Йорданов

Централата е във Велико Търново. Всичко започва през 2009 година, с основаването. Председател е Емил Йорданов.

Най-голямото постижение идва през 2010 година. Когато Фен Клуб Манчестър Юнайтед Велико Търново е признат от футболен клуб Манчестър Юнайтед за Официален фенклуб на Манчестър Юнайтед в България – Manchester Unite Supporters Club Bulgaria.

„Изпълнихме всички условия и бяхме признати от централата”, разказва за Gong.bg един от представителите на фенклуба Михаил Мантарков. „Трябва да имаме минимална бройка от 100 души, които са си платили таксата за мембършип. Освен това трябва да се спазват стриктно правилата на поведение при посещение в Манчестър”, допълва той.

Фенклубът на Манчестър Юнайтед България сбъдва мечти

източник: снимки: Личен архив, Михаил Мантарков и Емил Йорданов

„Преди да бъдем приети ние, 5 години не бяха включвали нови членове. Пробивът е много голям. На Сърбия и Македония, например, им отказаха”, признава още Мантарков.

Какво дава официалното признаване от централата – право на определена бройка билети за всеки един от 18-те домакински мача на „Олд Трафорд” през сезона. Минимум по 15 билета. Ако местният интерес към дадения двубой е по-малък, предлаганите билети могат да стигнат до 70.

„На злополучното дерби с Манчестър Сити изпратихме 15 души. На дербито с Ливърпул през февруари също имаше 15 души”, каза още Мантарков, като добави, че колкото повече членове на фенклуба има, толкова повече билети могат да бъдат получени.

Фенклубът на Юнайтед в България сбъдва мечтите не само на своите членове. Той е уникален заради благотворителните инициативи, които предприема. Няколко мероприятия, насочени към деца в неравностойно положение, съвместно с БМЧК, БФС, SOS Детски селища и Община Велико Търново.

Едно от най-големите постижения на фен клуба е откриването на Спортна площадка номер 1. Игрището е изградено в двора на най-голямата детска градина в Южна България – „Калина Малина” в Пазарджик. Изграждането на игрището става по програмата за Щастливи детски игри на фенклуба на Юнайтед. „Тепърва предстоят още подобни инициативи”, признава Мишо Мантарков.

Очаквайте следващата седмица – как се става член на фенклуба на Манчестър Юнайтед в България и колко струва да отидеш на мач на Манчестър Юнайтед на „Олд Трафорд”.