Английската Футболна асоциация поднесе днес извиненията си на град Ливърпул и на семействата на 96 фенове на едноименния футболен клуб, които са загинали през 1989-а година на стадион Хилсбъро- най-голямата британска спортна трагедия.

Секретни документи, които бяха разсекретени в сряда от независима комисия, потвърждават, че полицейски грешки са причината за толкова много смърт на мача между Ливърпул и Нотингам Форест. Освен това, се посочва, че и властите по онова време са обвинили за трагедията неправилно хората, за да прикрият вината на полицията и на лекарите.

"Ние дълбоко съжаляваме за трагедията, която се разигра на място, посочено от ФА за арена на двубоя. Това решение е било единствено на Футболната асоциация и от името на нашата организация искам да изкажа своето пълно и безусловно извинение, както и да изразя съболезнования на семействата, които загубиха свои близки- хора от града Ливърпул, и свързани с клуба, се казва в изявление на президента на ФА Дейвид Бърнстийн, който не е бил на тази позиция преди 23 години.

Общо 94 души загубиха живота си, двама дни по-късно, а един през 1993-а година. Повече от 800 души бяха контузени в сблъсъците.