Футболната асоциация на Англия публикува писмен доклад, в който разяснява решението си във връзка с расисткия скандал между Джон Тери и Антон Фърдинанд. Капитанът на Челси и избегнал по-сериозна санкция, заради еднократното отправяне на обида към играча на Куинс Парк Рейнджърс.

Джон Тери има наложено наказание от ФА за 4 мача и 220 хиляди паунда. Футболистът вече има право да обжалва до 18 октомври.

От 63-страничния доклад става ясно, че наказанието на Луис Суарес преди време, в подобен скандал, е бил два пъти по-дълъг, заради натрупването на расистки обиди. Нападателят на Ливърпул бе наказан за 8 мача заради расистки обиди насочени към защитника на Манчестър Юнайтед – Патрис Евра.

Комисията към ФА обясни още, че Джон Тери е използвал обидните думи под влиянието на емоцията. Ако тези реплики са били използвани повече от един път, наказанието е щяло да бъде по-голямо, дори да се удвои.

В писмения доклад се казва още, че защитата на Джон Тери, че той само е повторил думите, казани преди това от Антон Фърдинанд, не е надеждна.