Представителят на Висшата лига Евертън ще пътува до Кения през юли за приятелска среща с местния шампион Кариобанги Шаркс, съобщиха от ръководството на „карамелите“. Възпитаниците на Марко Силва ще играят с кенийците, носители на най-големия футболен турнир в Източна Африка – The SportPesa Cup, в столицата Найроби на 7 юли.

Роналд Караури, изпълнителният директор на спонсора на Евертън SportPesa, сподели, че Кариобанги ще окаже съпротива на имения си съперник, след като спечели няколко местни надпревари в последните месеци. „Тези момчета притежават всичко необходимо, за да се изправят срещу Евертън в този исторически мач. Това ще бъде един огромен по значимост двубой, който ще подпомогне както развитието на местния футбол, така и на спорта, като цяло, в страната“, заяви той в свое изявление.

Евертън се превърна в първия клуб от Висшата лига, който играе в Източна Африка, след като се изправи срещу кенийския Гор Махия в Танзания през юли 2017. Гостите спечелиха тогава контролата с 2:1, спонсорирана от SportPesa, който е официалният партньор и на Евертън, и на Гор Махия. Кенийският тим пътува до Ливърпул през ноември 2018, когато се изправи отново срещу „карамелите“, когато загуби с 4:0 на „Гудисън Парк“. Футболът, в частност водещите европейски първенства, е много популярен в Кения и африканския континент. /БГНЕС