За един професионален атлет да остане в перфектна кондиция възможно най-дълго време е от ключово значение, ако иска да бъде на върха в своя спорт. Разбира се, представянето му в различните надпревари оставя своя отпечатък върху телата на спортистите, които в множеството си разчитат на здравословни напитки, за да освежат силите си и да получат нов прилив на сили.

Нещо подобно направи наскоро и Франсис Тиафо – американецът, който елиминира Григор Димитров в осминафиналите на Откритото първенство по тенис на Австралия. Доста хора останаха изненадани, когато младият американец посегна към употребата на сок от краставици в някои от почивките си. Истината обаче е, че популярността на напитката нарасна значително в последно време и не се ограничаваме единствено до тениса.

Самият Тиафо дори говори открито за случая след победата си. "До почивката се оправях, но след това започнах да чувствам недобре тялото си. Той игра добре, за да пробие моя сервис, а  след това просто се опитвах да остана жив, докато пиех сок от краставици. Няма да ви лъжа - не е най-приятното нещо на вкус", каза американецът.

Преди точно 10 дни – на 19 януари – Арсенал победи Челси с 2:0 във Висшата лига на Англия. По време на мача и в миг, когато получаваше медицинска помощ на терена, звездата на „артилеристите” Лукас Торейра получи малко пластмасово шишенце, на което пишеше „сок от краставици”. Да, уругваецът изплю обратно голяма част от течността, която погълна, ала тенденцията остава видна.

Индийският състезател по крикет Четешвар Пуджара също прибягна до новия спортен еликсир, когато получи крамп в двубоя срещу Австралия. Напитката започва да трупа все повече популярност и сред ръгбистите.

Тя може и да не е най-приятната на вкус, но може да бъде ефективна по много начини. Ето някои от най-съществените ѝ позитиви:

- Бързо овладява мускулните крампове – колкото по-дълго продължава даден мач, толкова по-голяма е вероятността да се стигне до дехидратация, която води със себе си опасността от мускулни схващания. Сокът от краставици помага на организма бързо да преодолее крамповете. Причината е, че сокът има високо съдържание на сол.

- Помага на атлета да остава хидратиран за по-продължителен период от време – именно съдържанието на натрий и калий спомага процесът на хидратация да се случва по-бързо.

- Съдържа антиоксиданти – в сока от краставици може да бъде открито огромно количество витамини С и Е, които са двата ключови антиоксиданта, подпомагащи имунната система.

- Контролира нивата на кръвната захар – това е важно, защото липсата на добро регулиране може да доведе до куп сериозни здравословни проблеми като слепота, поражения по сърцето и бъбреците. Консумирането на сок от краставици преди хранене е много полезно за хора, болни от диабет тип 1 и 2.