Стивън Джерард бе обявен за расист от страна на бившия си съотборник в Ливърпул Ел-Хаджи Диуф. Причина за коментарите на сенегалеца е написаното от Джерард за Диуф в автобиографията на Стиви Джи.

В нея бившият капитан на мърсисайдци призна, че "няма уважение" към бившия си съотборник.

"Не искам да си губя времето, мислейки за Ел Хаджи Диуф, но си заслужава да отбележя неговите загубени сезони в Ливърпул като пример затова как всичко може да бъде грешно", пише Джерард в книгата.

В интервю за сенегалско радио, Диуф реши да отвърде на нападките като обвини Джерард в предразсъдъци спрямо тъмнокожите хора.

"Ливърпул не е отбор, който приема черни хора освен ако не са англичани. Джерард никога не е харесвал черни хора. Всеки път, когато му подавах, той не смееше да ме погледне в очите."

Диуф дори обяви, че Стиви Джи му е завиждал за успехите на футболния терен. "Джерард просто завижда. Той никога не успя да постигне това, което аз постигнах във футбола."

В защита на Джерард обаче се обяви друг тъмнокож бивш футболист на Ливърпул - Райън Бабел. "Не съм останал с такова чувство от Стиви Джи, така че мисля, че той се е объркал", написал холандецът в Туитър.