Бившата звезда на Аякс, Интер, Милан, Ювентус, Барселона и националния отбор на Холандия Едгар Давидс коментира нашумялата тема за расизъм в английския футбол.

Поради малкия брой треньори тъмнокожи треньори в първите четири по сила дивизии в Англия - само трима, местните футболни власти смятат да задължат отборите от Висшата лига да интервюират и мениджъри от малцинствата, когато си търсят нов наставник, за да станат те повеч.

Давидс, който в момента е мениджър на Барнет в Лига Две, обаче смята това правило за недомислица, която може да служи като извинение за некадърност.

„Аз не обичам да говоря за расизъм незабавно, защото мисля, че е много лесно да кажеш „Хей, слушайте, това е нечестно, защото е расизъм“, откровен е 39-годишният Давидс.

„Първо, трябва да погледнеш себе си и да се запиташ дали си квалифициран, дали имаш амбиция. Това е първото нещо, което трябва да се гледа – тук не става въпрос за расизъм или не, защото трябва наистина да си внимателен, когато казваш или обвиняваш някого в расизъм.“

„Понякога не харесваш някого като човек, не защото е черен, бял или китаец, а защото не го харесваш като човек. Така че се говори за расизъм, но това е по-скоро за това как чувстваш някой като човек“, сподели Едгар Давидс.