Селекционерът на Англия Фабио Капело потвърди, че 30-годишният защитник на Челси Джон Тери е “изтърпял наказанието си” и занапред ще носи постоянно капитанската лента в националния тим.

Своето решение Капело официално ще обяви ден преди европейската квалификация срещу Уелс, която ще се проведе на 26 март в Кардиф. Неговото изявление на пресконференция снощи обаче, слага край на спекулациите за капитанската лента.

В близките дни Капело ще посети Манчестър, където ще се срещне с досегашния капитан Рио Фърнинанд и с вицекапитана Стивън Джерард, за да им разясни сложната ситуация.

Като главни причини за решението си италианския специалист посочи безспорните лидерските качества на Тери и нежеланието лентата непрекъснато да се предава от един играч на друг.

“Мисля, че една година наказание е достатъчно, за да осъзнаеш грешката си. На мен не ми е нужен капитан за един мач, трябва им постоянен такъв. Преди да обявя официално решението си, ще поговоря с Тери и другите играчи, но последното решение ще бъде лично мое”, каза италианският наставник на трите лъва.

“Рио беше капитан, но моят първи капитан беше Джон Тери. Рио беше добър капитан, такъв беше и Стивън Джерард, но първоначално аз избрах Тери, докато той не допусна грешка“, заяви Капело.

Провинението, заради което Тери загуби лентата, беше любовна афера с Ванеса Перонсел, законна съпруга на съотборника му в Челси Уейн Бридж, който също така играе с него и в националния отбор. Бридж, видимо разстроен от случилото се, демонстративно отказа да се ръкува с Тери преди мача между Челси и Манчестър Сити, а след това обяви, че се оттегля от представителния тим.

Тогава Капело сметна, че подобно поведение е непристойно за капитан на националния отбор и отне лентата на Тери. Италианският тактик обаче бе принуден да преосмисли решението си, подтикнат от събитията по време на контролата с Дания през февруари, когато през първото полувреме капитан беше Франк Лампард, а след почивката лентата бе дадена първо на Ашли Коул, а след това на Гарет Бари.

“Не ми хареса ситуацията в Копенхаген. Играчите питаха: Кой е капитанът? Къде е лентата?”, обясни Капело. Той също така се безпокои от евентуален разкол вътре в тима и затова първо ще говори с всички свои играчи.

Според близки на Рио Фърдинанд, той е толкова обиден от последните събития, че обмисля предсрочно завършване на кариерата си в трите лъва, сценарий, който Капело иска да избегне.

“Сега капитан е Рио и аз не казвам, че той е лош капитан. Той е фантастичен водач и много важен играч. Преди всичко обаче, искам да знам ще бъде ли той здрав. Като поговоря с него ще му обясня за какво съм взел това решение и какво всъщност се случи в Дания. Разбирам, че Рио ще бъде недоволен, но аз съм мениджърът и аз взимам решенията. Какво мислят другите ме вълнува малко. Също така смятам, че Тери осъзнава колко важно е да бъдеш капитан на Челси, капитан на Англия и е един от най-влиятелните футболисти в света“, заключи Капело.