Манчестър Юнайтед победи Ливърпул с 2:1 в голямото дерби на английския футбол, което бе и директна битка за четвъртото място, даващо право на участие в Шампионската лига.

Два страхотни гола на Хуан Мата разплакаха „Анфийлд“ и до голяма степен разбиха надеждите на мърсисайдци за място в ШЛ, след като разликата между двата тима набъбна на 5 точки. С основна вина за поражението на Ливърпул обаче беше легендата Стивън Джерард, който влезе в игра на почивката, но престоя на терена само 40 секунди преди да бъде изгонен с директен червен картон.

„Червените дяволи“ изиграха по-добро първо полувреме и заслужено поведоха с 1:0, а изгонването на Джерард в самото начало на втората част допълнително утежни ситуацията за момчетата на Брендън Роджърс. Фамозен втори гол на Мата почти уби интригата, която все пак бе върната с гол на Стъридж. В края на мача пък Юнайтед пропусна да реализира трети гол, след което удар от дузпа на Рууни бе спасен от Миньоле.

По този начин Ливърпъл прекъсна серията си от пет поредни победи и 12 поредни мача без загуба в Премиършип. Юнайтед пък направи решителна стъпка в борбата за място в Шампионската лига.

Гостите от Манчестър започнаха мача по-добре и усилията им бяха възнаградени с гол в 14-ата минута. Андер Ерера бе оставен свободен в полето на домакините и бързо се ориентира в обстановката, намирайки с отличен диагоанален пас Хуан Мата в наказателното поле. Испанецът пое топката и с прецизен шут перфектно в левия ъгъл реализира за 1:0.

Поне до 30-ата минута "червените дяволи" продължиха да контролират случващото се на терена и да затрудняват съперника си.

Последва кратък период от няколко минути, в които играчите на Брендън Роджърс погледнаха по-смело към Давид Де Хеа, а това доведе до страхотен пропуск на Адам Лалана. Асът на Ливърпул пропусна великолепна възможност за изравняване, след като получи хитър пас от Рахийм Стърлинг в перфектна позиция в наказателното поле и необезпокояван стреля, но на сантиметри от страничния стълб на вратата.

В края на първата част отново Юнайтед бе по-добрият отбор на терена, а удар на Майкъл Карик бе спасен от Симон Миньоле.

В крайна сметка почивката дойде при минимален аванс на гостите, а за началото на второто полувреме Брендън Роджърс пусна в игра своя капитан Стивън Джерард на мястото на Лалана.

Шокиращо обаче, след едва 40 секунди на терена, Джерард получи директен червен картон за грубо стъпване върху крака на Ерера. 

Възпитаниците на Луис ван Гаал се възползваха от числения си аванс и в 59-ата минута стигнаха до втори гол. Той отново бе дело на Хуан Мата, който реализира след фамозно изпълнение на странична ножица. Испанецът комбинира с влезлия като резерва Ди Мария, който от границата на наказателното поле върна към Мата с хитро центриране надясно, откъдето испанецът мигновено стреля със странична ножица и изпрати топката в далечния ъгъл за 2:0.

Домакините обаче не се предадоха и 10 минути по-късно стигнаха до гол, който върна интригата в двубоя. Филипе Коутиньо бе оставен сам и напредна добре в половината на Юнайтед, след което подаде към Даниел Стъридж, който от добра позиция стреля с първото си докосване и успя да върне интригата в двубоя!

В следващите минути домакините опитаха да натиснат съперника си в търсене на втори гол, но до сериозно положение пред Де Хеа така и не се стигна. Вместо това Юнайтед можеше да вкара и трети гол, след като в добавеното време гостите получиха право да изпълнят дузпа за нарушение срещу Дейли Блинд в наказателното поле. Уейн Рууни застана зад топката, но ударът му бе спасен от Миньоле, което бе и последното интересно действие в двубоя.

В класирането Юнайтед вече има 59 точки, с една зад третия Арсенал и с 5 пред Ливърпул, който ще трябва да се надява на грешки на конкурентите си за топ 4.