Съотборникът на Мартин Петров и Валери Божинов в Манчестър Сити – Стивън Айрланд се оттегли от националния отбор на Ейре за предстоящите евроквалификации. Така за втори пореден път младият играч ще отсъства от тима на Стив Стоунтън, след като при предишните мачове излъга, че отива на погребение. По-късно халфът призна, че е искал просто да бъде по-близо до приятелката си, която претърпяла спонтанен аборт.

Селекционерът на Ейре прости на Айрланд и го повика отново за срещите с Германия и Кипър. Футболистът обаче разкри, че не е убеден дали може да даде своя принос за отбора и по тази причина предпочита да откаже поканата. Пред клубния сайт на Ман Сити, той заяви: „Мислих дълго дали мога да направя нещо за страната си, дали ще е справедливо, ако се присъединя към отбора. За съжаление, не мисля, че ще е така. Подкрепата, която получих, бе страхотна. Въпреки това, не вярвам, че мога да допринеса с нещо за усилията на отбора да се класира.”

Полузащитникът ще започне да посещава психиатър, за да преодолее проблемите си.

Стив Стоунтън разкри, че заедно с мениджъра на Ман Сити Свен Йоран Ериксон са прекарали часове в разговори с Айрланд, опитвайки се да го убедят да се върне в националния. Играчът обаче заявил, че е твърде рано за него и не се чувства готов.

„Той трябва да се изясни пред себе си,” коментира Стоунтън. „Ние уважаваме желанията на Стиви и разбираме през какво преминава. Здравето му е най-важно в момента. Мисля, че той се чувства по-сигурен в Манчестър, там намира утеха. Така че 10 дни далеч може да се окажат вредни за него. Въпросът е личен, знаем, че има проблеми. Всички се опитахме да го обградим с внимание и да помогнем, но очевидно просто в момента не е психически подготвен да играе за родината си.”