Дарби Каунти ще стане поредният английски клуб, който ще стане собственост на американски консорциум. „Овните”, които са последни във Висшата лига, ще обявят сделката в понеделник.

ББС съобщава, че новите собственици ще вложат сериозна сума пари в клуба и търсят дългосрочно обвързване.

„Това ще утвърди марката „Дарби” по цял свят, като ще се създадат обединения със спортни тимове от САЩ, Африка и Азия,” разкри президентът на клуба Адам Пиърсън.

Той работи по мултимилионната сделка, откакто пое ръководството на Дарби Каунти в края на месец октомври.

В изявление до феновете, публикувано в програмата за днешния мач за ФА Къп срещу Престън, Пиърсън казва: „Основната ни цел ще бъде да изградим инфраструктура на „Прайд Парк” и да направим отбор, който да се изявява като един от водещите в елита. Сделката ще добави и финансова мощ за клуба.”

Смята се, че инвеститорите вече имат опит в спорта, като притежават дялове в клубове по американски футбол, бейзбол и баскетбол. Не става въпрос обаче за Шамрок Холдингс, с президент Рой Динси, както се твърдеше преди време.

Консорциумът няма да поеме дълговете на Дарби, възлизащи на 25 милиона паунда, но ще предостави пари за трансфери на мениджъра Пол Джуъл през лятото.

Дарби Каунти ще стане четвъртият отбор от Висшата лига, преминал в американски ръце, след Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Астън Вила.