Футболният сезон в Европа е към края си, а тази година той бележи някои странни тенденции. Отборите, които спечелиха или се борят до последно за титлата в топ първенствата, напуснаха рано или късно европейската сцена. Обратно, финалистите и в двата континентални турнира, съвсем не блестят в родината си.

В Англия двата тима от Манчестър ще водят битката за титлата до последната минута. За сметка на това напуснаха рано-рано не само Шампионската лига, но и Лига Европа. А пък финалистът Челси е едва шести у дома и единственият му шанс да играе в Шампионската лига е... да я спечели!

Отдавна пък забравихме кога германският шампион Борусия Дортмунд игра в Европа, за сметка на това вторият Байерн е с всички шансове да триумфира на континента. Водачът в Италия Ювентус пък въобще и не помириса евротурнири тази година...

Очакваше се Испания да наруши това правило, но ето че и там двата супергранда, увлечени в битката помежду си, бяха изхвърлени от Европа на крачка преди финалния мач.

Още по-любопитна е ситуацията в Лига Европа, където на финал са шестият и осмият в Примера дивизион и май им е по-лесно да спечелят участие като вземат трофея,отколкото през собственото си първенство.

Въобще, очертава се тенденцията големите отбори от топ 4 първенствата да избират - или домашен трофей, или европейски такъв. Двете дини под една мишница са изпитание и за най-добрите. А дали тенденцията е трайна, ще разберем през следващите няколко сезона.