Краят на зимния трансферен прозорец отново предизвика голям шум, но не с голяма сделка свързана с някоя суперзвезда, а с официалното обявяване на Хосеп Гуардиола за мениджър на Манчестър Сити от следващия сезон. Дългоочаквана новина, която нормално предизвика големия взрив. Когато всички очакваха Радамел Фалкао да осъществи своето завръщане в Атлетико Мадрид, когато на Острова всички се питаха дали Сайдо Бераино този път ще напусне Уест Бромич Албиън, „шумните съседи“ направиха най-впечатляващия трансферен удар, но не с привличането на някоя многомилионна звезда, а с назначението на Гуардиола.

Със сигурност Манчестър Сити взима роден шампион, един от треньорите, който гарантира печеленето на трофеи. Пред Пеп предстои голямото предизвикателство да се докаже в Премиършип. 45-годишният специалист успя да се наложи в професията с изключителните постижения начело на Барселона. Той бе съпътстван от успехи и в Байерн Мюнхен, но на Острова, климатът и конкуренцията са други. Гуардиола го усети още преди няколко седмици, когато намекна, че ще продължи кариерата си в Премиършип и веднага започнаха спекулациите за това на кой мениджърски пост ще застане. Последва светкавична реакция от мениджърите във Висшата лига, а Гуардиола се наложи да се извинява. Испанският специалист със сигурност ще трябва да се научи на задължителните обноски за Англия, а и на тънкостите в занаята, които са характерни за Премиършип.

Манчестър Сити несъмнено направи трансферния удар. Този път обаче шейховете могат да бъдат похвалени, че не пръснаха милиони за някоя звезда от типа на Рахийм Стърлинг, а инвестираха в доказан специалист като Хосеп Гуардиола. Той е известен с това, че умее да изгражда отборите по своите разбирания за играта. Пеп е един от най-доказаните треньори в съвременния футбол. Не само това, но Гуардиола е човекът, който задава модата. Той наложи хищническият стил „тики-така“ на „Камп Ноу“ и спечели шест трофея в рамките на един сезон, който е ненадминато постижение от нито един друг наставник.

Гуардиола е треньорът, който промени футбола из основи в последните няколко години. Той преобрази философията на играта, първо в Барселона, след това в Байерн, а сега на ред идва Манчестър Сити. Философията на Гуардиола е да се играе перфектен футбол. Почеркът му е ясно откроим. Неговият уникален начин да вижда футбола, да разбира играта, е наследството, което оставя след себе си. Той е най-добрият треньор в модерната ера на футбола.

С Гуардиола на треньорската скамейка, Манчестър Сити вече разполага с голямо име, каквото несъмнено липсваше на клуба до този момент. Мануел Пелегрини е успешен мениджър, но отстъпва значително на Пеп като визитка. „Гражданите“ вече разполагат с най-добрия треньор за последното десетилетие, който доказа, че където стъпи носи титли и рекорди.

Бившият треньор на Барселона ще има достатъчен ресурс да създаде един много силен отбор. Шефовете на Манчестър Сити са му обещали 198 милиона евро за селекция през следващото лято, което трябва да гарантира достатъчно шум на „Етихад“, през трансферния пазар. По принцип Пеп не разчита на много крупни и скъпи селекции, така че няма да е изненада, ако не използва цялата сума, която ще му бъде предоставена. Не само това, Гуардиола със сигурност ще се опита да развие академията на Манчестър Сити и да наложи в първия състав все повече млади футболисти. Такава е неговата философия за играта.

По-важното е дали Гуардиола ще успее да пренесе харизмата си на „Етихад“? Големият въпрос, който стои на дневен ред е дали ще се получи химията между Манчестър Сити, английския футбол и Хосеп Гуардиола?

Хосеп Гуардиола предприема най-смелата крачка в своята кариера, а успехът в никакъв случай не е гарантиран. Той е наясно, че Премиършип е голямото предизвикателство в неговата кариера. Висшата лига в последните години отстъпва като качество на Примера дивисион, но в същото време конкуренцията в Премиършип е най-голяма и Пеп влиза между шамарите, за да усети истинския екшън.

Няма никакво съмнение, че при „шумните съседи“ отново ще има високи децибели. Гуардиола е гаранция за титли, победи, зрелищен футбол, много голове и много, много емоции.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS