В първи мач от полуфинала за Карлинг Къп Челси победи с 2:1 Евертън на своя стадион „Стамфорд Бридж”, като победното попадение за домакините падна в добавеното от съдията време.

Домакините поведоха в 26-та минута, когато Малуда подаде на Шон Райт-Филипс, който нахлу в наказателното поле на „карамелите” и с удар от около 14 метра не остави никакви шансове за стража Тим Хауърд.

Челси доминираше до края на първото полувреме, но футболистите на Аврам Грант така и не успяха да стигнат до второ попадение, след като с пропуски се отличиха Михаел Балак, Клаудио Писаро и Малуда.

Второто полувреме започна много лошо за домакините, които в 54-та минута останаха с човек по-малко, след като Джон Оби Микел бе изгонен с директен червен картон за грубо нарушение срещу Фил Невил.

В 64-та минута Джеймс МакФадън центрира в наказателното поле на домакините, след което Йобо се възползва от груба грешка на вратаря Иларио и нигериецът намери сънародника Якубу, който изравни резултата.

В края на мача изненадващо Евертън се прибра в защита и във втората минута от даденото от съдията четириминутно продължение Балак се опита да намери Филипс, но защитника на Евертън Джулиън Лескът си отбеляза автогол.

Реваншът на „Гудисън Парк” е на 23-ти януари.