Първи исторически дубъл е равносметката за Челси след края на дебютния сезон на Карло Анчелоти начело на тима. След като покориха Висшата лига, „сините” спечелиха и Купата на Футболната Асоциация. На финала пред повече от 90 хиляди зрители на митичния „Уембли” лондончани победиха в драматичен финал Портсмут 1:0.

Единственото попадение за Челси бе дело на Дидие Дрогба в 59-та минута. След него „сините” се превърнаха в седмия отбор в историята на Висшата лига, който успя да вземе дубъл.

Портсмут пък не успя да сътвори изненадата и да победи шампиона на Англия. Помпи изпадна от Висшата лига и през следващия сезон ще играе в Чемпъншип. Под сериозна въпросителна е и участието на тима в турнира за Лига Европа, въпреки че игра на финала срещу Челси.

Анчелоти пое Челси и изведе тима до исторически дубъл

Срещата предложи много емоции на запалянковците, които видяха шест греди и две пропуснати дузпи.

Без съмнение всички немски фенове са изтръпнали в 36-та минута, след като Михаел Балак бе фаулиран изключително грубо от Кевин-Принс Боатенг. Германският национал лежеше дълго на терена, а само минута, след като се върна в игра, трябваше да бъде заменен от Жулиано Белети. Тепърва предстои да се разбере колко е сериозна травмата на Балак преди Световното първенство в ЮАР.

Немските фенове тръпнат след контузията на Балак

През първото полувреме на двубоя Челси тотално надигра своя противник и само малшансът попречи на „сините” да поведат убедително в резултата. На пет пъти възпитаниците на Анчелоти уцелиха гредите зад Дейвид Джеймс. Английският страж се намеси блестящо на няколко пъти, с което почти отчая Дидие Дрогба и компания.

Може би най-спорната ситуация в мача дойде именно след удар на нападателя от Кот Д’Иваоар и намеса на Джеймс. В 42-та минута Дрогба отправи страхотна туплака, вратарят с върха на пръстите докосна топката, а тя се удари в напречната греда. След това кълбото тупна с почти целия си обем зад гол линията, но главният арбитър Крис Фой и неговите помощници приеха, че няма гол.

Дрогба удари гредата от фаул, а останаха сериозни съмнения дали не трябваше да бъде зачетен гол за Челси

Максимата – като не вкарваш, ще ти вкарат – за малко не се изпълни след почивката. В 55-та минута Аруна Диндан бе свален в наказателното поле след неумела намеса на Белети в защита и играчите на Помпи получиха правото да изпълнят дузпа. Зад топката застана Боатенг, но ударът по земя в центъра на вратата бе спасен от Петър Чех.

Боатенг секунди, след като пропусна дузпа за Помпи

Само четири минути по-късно максимата се изпълни, но с обратен знак. Дрогба отново застана зад топката, за да изпълни пряк свободен удар, отново топката се удари в гредата, но този път след това се оплете в мрежата за 1:0 в полза на „сините”.

От втория път, Дрогба вкара

В самия край на мача, футболистите на Челси също получиха правото да изпълнят дузпа. В 88-та минута Майкъл Браун повали Франк Лампард в наказателното поле и Фой справедливо отсъди 11-метров наказателен удар. Потърпевшият застана зад топката, но стреля в аут.

Лампард пропусна дузпа, но това не се оказа фатално

Въпреки пропуска, Челси стигна до победата и така до първия дубал – титлата от Висшата лига и Купата на ФА – в своята история.