Английският шампион Челси е похарчил повече от 9 млн. паунда за такси на агенти, въпреки че “сините” привлякоха само двама нови футболисти това лято, показва справка на Висшата лига.

Новакът Блекпул пък е клубът, който най-малко е “пострадал” от футболните мениджъри. “Мандарините” са загубили сума в размер едва на 45 000 паунда. Като цяло всички клубове във Висшата лига са платили забележителните 67 млн. паунда, които са отишли в джобовете на футболните агенти за различни сделки.

Челси оглавява списъка за втора поредна година и изпреварва новобогаташите от Манчестър Сити. Липсата на активност на трансферния пазар от страна на Манчестър Юнайтед пък им отрежда 12-ото място с малко над 2 млн. паунда разходи.

Втори е отборът на Ливърпул, който има почти същите разходи като тези на Члеси. Огромната сума се дължи най-вече на трансфера на Джо Коул, както и неустойките, платени по предварителното прекратяване на договора на мениджъра Рафаел Бенитес, както и контракта на новия наставник Рой Ходжсън. В статистиката попадат и трансферите на Раул Мейрелеш, Пол Кончески, Кристиан Поулсен, както и на Милан Йованович и Макси Родригес.


Топ 5 на отборите, платили най-много на футболни агенти:

1. Челси - 9 294 000 паунда

2. Ливърпул - 9 034 000 паунда

3. Манчестър Сити - 5 952 000 паунда

4. Тотнъм - 5 361 000 паунда

5. Съндърланд - 4 442 000 паунда