Българският президент Георги Първанов на практика е разрешил на Англия да освободи хулигана Майкъл Шийлдс, който през 2005 година се опита да убие с тухла българския барман Мартин Георгиев. „Решението дали да бъде освободен вече зависи само от британското правителство,” съобщава ББС.

Писмото от Георги Първанов е получил местния лидер на „лейбъристите” Джо Андерсън, който обяви този акт като пробив в кампанията да бъде освободен Шийлдс. Сега Андерсън се надява, че нови доказателства, които могат да докажат невинността на Шийлдс, ще бъдат взети под внимание от Външното министерство на Великобритания. Той заяви: „Ние чухме какво казват българите и че нашата страна може да отхвърли или потвърди наказанието. Има нови доказателства, че Майкъл е бил осъден несправедливо за криминално деяние, което не е извършил. Правителството трябва да приеме това, защото ако това дело се водеше по британските закони, той досега щеше да бъде на свобода. Нашето правителство трябва да подходи с чест и да освободи веднага Майкъл”.

Писмото на Георги Първанов е подписано от неговия главен съветник по правните въпроси Сашо Пенов и съдържа подписите на двете страни – България и Великобритания под Конвенцията за трансфер на лишени от свобода. Европейската депутатка Арлин Макарти, която също бе основна част от кампанията за освобождаването на Шийлдс, обяви, че ще се срещне с президента през следващите седмици. Тя заяви днес: „Нашата цел бе да освободим Майкъл и за мен няма значение кой ще го направи – дали българското или британското правителство”.

БГНЕС припомня, че за предсрочно освобождаване на осъдения запалянко на Ливърпул се заговори след като от Либия бяха освободени петте български медицински сестри и палестинския лекар Ашраф.

Това писмо е от октомври и няма нищо общо с призива на адвокат Джовани ди Стефано президентът Първанов да помилва британския гражданин, уточниха за Дарик от прессекретариата на държавния глава. То е подписано от съветника по правните въпроси на президента Сашо Пенов в отговор на множеството писма, получени от редица британски обществени организации. В него действително се посочват възможностите предвидени в Конвенцията за трансфер на осъдени хора в чужбина и това, че казуса може да бъде решен от съответните органи в Обединеното кралство, но по никакъв начин не става въпрос за помилване от страна на българския държавен глава, посочиха още от прессекретариата на президента.