Светлото бъдеще на Мартин Петров и съотборниците му в Манчестър Сити бе поставено под въпрос, след като една от водещите организации за защита на човешките права обяви собственика на клуба Такшин Шинаватра в „негоден за управленски пост”.

Въпросната организация Human Rights Watch (HRW) е изпратила писмо до Висшата лига, в което пише, че Такшин е „нарушител на човешките права от най-лош вид” и не би трябвало да премине теста за годност в Лигата.

„По никакъв начин не виждам, как Такшин може да бъде годен,” казва Брад Адамс от Human Rights Watch пред ББС. „Написах писмо до Висшата лига, за да попитам, в какво се състои тяхната проверка.”

Адвокатът на Такшин, Нопадол Патама, твърди, че обвиненията са напълно безпочвени.

„Обвиненията в нарушение на граждански и човешки права така и не бяха доказани,” каза Нопадол. „Клиентът ми заслужава към него да се отнасят като към невинен човек, докато това не бъде опровергано. Досега няма никакви солидни доказателства срещу него.”

Друга организация - Amnesty International – споделя притесненията на колегите си от Human Rights Watch.

Обвиненията към Такшин са:

- Поръчка на убийства по време на прословутата „нарковойна”. По данни на Human Rights Watch, става въпрос за 2500 убити за период от три месеца в началото на 2003 година.

- Издаване на заповед към войската в Тайланд, да използва всякакви мерки, за да подтисне бунтовете в южната част на страната.

- Цензуриране на тайландските медии.

Адвокатът Нопадом продължава: „Доколкото мога да коментирам, Такшин никога не е издавал заповед на свой подчинен да убива дилъри. Той просто се опита да разреши проблема с наркотиците, като се отнасяше сурово към престъпниците. Но никога не е издавал нареждания за разстрели. Надявам се феновете на Манчестър Сити и хората в Англия да са справедливи. Те трябва да преценят безпристрастно ситуацията, преди да обявят Такшин за негоден. Той е съвсем годен да ръководи клуба.”

Всеки нов собственик на клуб от Висшата лига трябва да премине „тест за годност”, преди да му се позволи за закупи отбора. Такшин вече премина въпросната проверка.

Ако обаче тепърва бъде признат за виновен по някое от обвиненията, британските власти могат да поискат екстрадирането на Такшин.