"Британският футбол е хомофобски", заявиха от гей организацията "Стоунуол". Организацията е направила запитване на 2 005 фенове, сред които повече от 70% са чували антигей скандирания по стадионите и според по-голямата част от тях футболните ръководства не правят нищо по въпроса. Според изпълнителния директор на "Стоунуол" Бен Съмърскил хомофобията във футбола "почти винаги остава безнаказана".

Въпреки това футболната асоциация казва: "Във футбола няма място за хомофобски или расистки обиди".

Според проучванията обаче феновете искат да спрат хомофобията в спорта, като 64% от тях заявяват, че футболът би бил по-добре без анти-гей обиди и повече от две трети признават, че биха били по-доволни, ако играч от техния тим разкрие хомосексуалните си наклонности. Повече от 85% одобряват полицейските акции срещу феновете, които обидиха Сол Кемпбъл през октомври 2008 година. И докато 61% смятат, че расистките обиди във футбола са намалели в сравнение с 1989 година, едва 31% мислят, че същото се е случило и с хомофобските обиди.

63% от анкетираните смятат, че голяма част от хомосексуалните футболисти не се разкриват именно заради гей-обидите от страна на феновете. И според тях те са причината да няма открити гейове в Премиършип и Чемпиъншип, информира БГНЕС. Само 2% смятат, че няма професионални футболисти, които са с хомосексуални наклонности.

Само един на шест от феховете казва, че в клуба им се работи срещу гей-обидите, а според 54% от запитаните Футболната асоциация, Премиършип и Футболната лига не правят нищо, за да се предотвратяват тези конфликти. Според доклада на "Стоунуол" този проблем може да се реши само с намесата на ФА и ръководствата на клубовете. Според тях клубовете, които не се борят с хомофобията трябва да бъдат наказвани с отнемане на точки.