Президентът на ФИФА Сеп Блатер се зарече да спре доминацията на четирите гранда на Висшата лигаМанчестър Юнайтед, Челси, Арсенал и Ливърпул.

Шефът на международната футболната организация е готов да поведе война с въпросните английски тимове, два от които – Юнайтед и Челси – ще определят клубния шампион на Европа.

Според Блатер четирите гранда са прекалено доминиращи в Англия. Той счита, че въвеждането на по-строги квоти за ограничаване на чужденците в отборите на Острова, ще предостави на по-малките тимове по-голям шанс за успех.

„Трябва ли да позволим на богатите да трупат още повече и да не им се противопоставим?”, пита Блатер, цитиран в английските медии.

„Големите пари идват от Шампионската лига. Това е най-комерсиалният турнир в света и на практика 80 процента от това, което постъпва като пари в него, след това се разпределя между 32 участника в надпреварата”, продължава той.

„Именно за това трябва, като шеф на футбола, да повдигна този въпрос на конгреса на ФИФА”, каза още президентът на футболното тяло.

Блатер иска да въведе правилото за задължителни пет родни играча в 11-ката на тимовете.

„Това е деликатен въпрос, но първо искаме да започнем с идеята за пет плюс шест играчи. След това ще трябва да видим как ще се отрази на играта в бъдеще. С това правило ще се опитаме да се преборим с монопола на големите отбори. Не целим да се изправяме срещу печеленето на пари, а по-скоро за идентичността на националните отбори”, завърши Сеп Блатер.