Президентът на ФИФА Сеп Блатер смята, че английската заявка за провеждане на световните футболни финали през 2018 година не е пострадала след скандала с продажбата на гласове на двама членове от Изпълкома.

Блатер бе категоричен, че корупционният скандал не би могъл да повлияе по никакъв начин за кандидатурата на Англия, каквито информации се появиха в медиите на Острова: „Не мисля, че членовете на Изпълкома, които ще избират страната-домакин, ще обърнат внимание на това какво е било публикувано и какво не.”

Блатер обаче заяви, че разследването на „Сънди Таймс” за въпросния скандал е било проведено по „нечестен начин”.

Преди ден ФИФА лиши от право на глас двама от членовете заради корупцията. Президентът на Футболния съюз на Западна Африка Амос Адаму от Нигерия и президентът на Футболната конфедерация на Океания Рейналд Темарии от Таити бяха наказани в резултат на разследването на етичната комисия на ФИФА във връзка с разкритието, че двамата са предложили да продадат своя глас при избора за домакинство на Световните първенства през 2018 и 2022 година.

Скандалът гръмна, след като вестник "Сънди Таймс" разпространи новината, че двамата чиновници са се съгласили да подкрепят кандидатурата на САЩ за домакин на световното първенство срещу 3,2 милиона долара.

Гласуването за световното първенство през 2018 и 2022 година ще бъде на 2 декември в Цюрих. За домакинството на Мондиал 2018 ще се борят Англия, Русия, Португалия и Испания, Холандия и Белгия. За световното първенство през 2022 година кандидати са Австралия, САЩ, Япония, Катар и Република Корея.