Бившият защитник на Челси и Селтик Пол Елиът разкри, че лично познава 12 футболисти от елита в момента, които са хомосексуалисти. 44-годишният Елиът смята, че те се притесняват да си признаят това, защото са сигурни, че ще има негативна реакция.

Някогашният централен бранител, който в момента е съветник към Комисията за равенство и човешки права, говори на „Хомофобията – последното табу на футбола” – форум, организиран по линия на кампанията „Kick It Out”, чийто домакин бе Футболната асоциация на Англия.

Коментаторът на ББС Боб Балард, който бе председател на събирането, разкритикува ФА и специално Челси, за назначаването на Луиш Фелипе Сколари за мениджър на отбора. Сколари е виден хомофоб и обяви, че никога не би позволил на гей да играе в неговия състав, което е напълно в разрез с правилата на ФА за равноправие.

Обвинявайки ФА в двоен стандарт, Балард обяви, че ако Сколари се бе изказал против тъмнокожите или против евреите, той никога нямаше да бъде треньор на Челси.

На форума бе разгледан и инцидентът със Сол Кембъл, който бе обиждан на хомофобска основа от феновете на Тотнъм, по време на двубоя с неговия Портсмут.