Глобалната финансова криза можа да принуди Роман Абрамович да продаде Челси, информира германският вестник „Билд”, цитиран от БТА. Авторитетното издание пише, че заради падането на курса на акциите, състоянието на руския бизнесмен е намаляло от 16,7 милиарда евро на "само" 2,3 милиарда.

Според „Билд” едната възможност пред руския милиардер е да продаде Челси, а другата е да се раздели с луксозната си яхта "Пеларус", чиято стойност е над 200 милиона евро. "Пеларус" разполага с 2 площадки за излитане на хеликоптери, както и със система за противоракетна отбрана.

През есента на 2008 година Абрамович намали значително разходите в Челси, съкращавайки общо 15 от треньорите в академията на "сините". Освен това заплатите на някои от клубните служители бяха намалени. Футболистите пък вече нямат възможност да се хранят безплатно в елитен лондонски ресторант, собственост на Абрамович.

"От ноември насам има сериозни слухове за това, че Роман Абрамович иска да продаде Челси", коментира Иля Кенциг, бивш финансов директор в германските клубове Шалке и Хановер. От лятото на 2003 година насам Роман Абрамович е инвестирал общо 210 милиона евро в Челси, заявиха финансови експерти.