Бившият израелски национал Еял Беркович заяви в интервю за BBC, че националния отбор на Англия не разполага с лидер след оттеглянето на Дейвид Бекъм. Липсата на „Спайс бой” е в основата на проблемите в играта на англичаните след Световното първенство в Германия през 2006 според Беркович:

„Той е техният водач – в това няма съмнение. Англия разполага с много качествени играчи, но в момента нито един от тях не се откроява като водеща фигура.”

Разнесоха се слухове, че Бекъм ще бъде повикан за днешната среща от Европейските футболни квалификации между Израел и Англия, която ще се играе в Тел Авив, но контузията в коляното, която претърпя наскоро в мач на Реал Мадрид сложи край на мълвата.

Беркович смята, че оставянето на Бекъм извън състава е най-голямата грешка на новият наставник на англичаните Стив Макларън, който пое отбора от шведа Свен-Йоран Ериксон.

„На всяка английска селекция Бекъм би бил необходим. Той бе основна част от тима през последните 10 години. Те загубиха неговите изпълнения на свободни удари и корнери, които са най-добрите в света. А в съвременния футбол е много важно да разполагаш с играч, който умее да извлича най-доброто от тях. Всеки път когато вземе топката – нещо е на път да се случи.”

Беркович, който днес ще бъде изпратен от публиката в Тел Авив с почести, след като реши да прекрати футболната си кариера, смята, че тимът на Израел е способен да поднесе изненада:

„И двата отбора са в добра форма, но и двата не спечелиха последните си срещи. Англия имат някои контузени и наказани играчи и не могат да намерят точния състав за момента, а Израел са пред собствена публика, за това имат шанс да победят в срещата. Те трябва да победят – иначе за тях всичко приключва.”

Като основен проблем в състава на англичаните бившата израелска звезда изтъкна липсата на изявен голмайстор, след оттеглянето на Алън Шиърър и контузията на Майкъл Оуен. Според него младата звезда на Манчестър Юнайтед Уейн Рууни просто не получава достатъчно подкрепа в атака от съотборниците си, което е и довело до това Англия да не отбележи гол в три от последните си четири мача.