Когато българската звезда Димитър Бербатов премина от Тотнъм в Манчестър Юнайтед през 2008 г., трансферът му беше един от най-скъпите в историята на футбола. Е, по-малко от десет години по-късно огромните пари, които се изливат в този спорт, го изтласкаха вече далеч-далеч назад. 

С оглед на приближаващата сделка по преминаването на Пол Погба от Ювентус на "Олд Трафорд", която се очертава да е най-скъпата в историята, изданието Goal.com направи класация за най-високите трансферни суми, плащани изобщо до момента. И българинът е вече на 57-о място в тази класация. 

За да са максимално коректни, от медията са приравнили всички суми в една валута - евро. Те дори са преизчислили платените тогава пари в паунди или долари по курса в евро към деня на осъществяване на сделката, за да са максимално точни. 

Така цената на Бербо излиза в размер на 38 млн. евро, което му отрежда въпросното място в класацията. За същите пари през годините са преминали Матс Хумелс от Борусия Дортмунд в Байерн, Ерик Байи от Виляреал в Манчестър Юнайтед, Диего Коста от Атлетико Мадрид в Челси, Гонсало Игуаин от Реал Мадрид в Наполи, Фернандо Торес от Атлетико Мадрид в Ливърпул и Майкъл Есиен от Лион в Челси. 

Лидер в тази класация все още е Гарет Бейл с преминаването си от Тотнъм в Реал Мадрид за 101 млн. евро. След това са Кристиано Роналдо с преминаването си от Манчестър Юнайтед в Реал Мадрид за 94 млн. евро и трансферът на Неймар от Сантос в Барселона за 88 млн. евро.