Премиерът на Великобритания Гордън Браун, в компанията на най-популярните футболисти на Острова Дейвид Бекъм и Уейн Рууни, обявиха кандидатурата на Англия за домакин на Световното първенство през 2018 година. Досега своите заявки са подали САЩ, Русия, Индонезия, Австралия, Мексико и Япония, а се очакват и такива от Испания, съвместно с Португалия, както и на друга обща от две страни – Холандия и Белгия.

Изпълнителният комитет на ФИФА ще вземе решение на кого да повери домакинството през месец декември 2010 година.

„Ако успеем да си осигурим Световното първенство по футбол през 2018 година, това ще е най-великото спортно десетилетие в историята на нашата страна,” заяви Гордът Браун по време на представянето на кандидатурата на стадион „Уембли”.

Лондон ще приеме Лятната олимпиада през 2012 година, Игрите на добра воля през 2014-та ще са в Глазгоу, а Англия иска още Световното по ръгби през 2015 и това по крикет през 2019.

Англия не е била домакин на футболен Мондиал от 1966-та година. Страната искаше и Световното през 2006, но тогава получи само пет гласа. На острова се състоя Европейското първенство през 1996 година.

Дейвид Бекъм, който в момента играе за Милан под наем от Лос Анжелис Галакси, бе част и от кампанията на Лондон за кандидатурата за Олимпиадата през 2012 година, която се оказа печеливша.

„Играл съм с някои от най-големите, най-добрите футболисти в света, и всички те говорят за страстта и атмосферата по английските стадиони, и за мачовете, които са играли срещу английски отбори,” заяви Бекъм. „Ние, като държава, винаги сме готови да приемем голямо състезание. Ако някои каже след седмица, че трябва да приемем турнир в Англия, не мисля, че има много други държави, които в такъв срок биха били готови да го направят.”