Със съдействието на PlayStation

Европейските колоси Барселона и Манчестър Юнайтед днес ще се изправят един срещу друг в един от най-нетърпеливо очакваните финали във футболната история.

Шампионите на Испания и Англия, които ще спорят на стадион "Уембли" в заключителната среща на Шампионската лига, доминираха във вътрешните си първенства, а до финала на най-престижния европейски турнир стигнаха без особени трудности.

Барса премина група, в която бяха отборите на ФК Копенхаген, Рубин Казан и Панатинайкос, след което отстрани Арсенал в 1/8-финалите. Последва убедителна победа над Шахтьор Донецк в 1/4-финалите и успех срещу вечния конкурент Реал Мадрид в предпоследната фаза.

Манчестър Юнайтед завърши пред Валенсия, Рейнджърс и Бурсаспор в своята група, последва уверена победа срещу Марсилия в следващия кръг и успехи срещу Челси и Шалке 04. Футболистите на сър Алекс Фъргюсън спечелиха по категоричен начин Премиършип, същото сториха и играчите на Пеп Гуардиола в Примера, събирайки 96 точки.

Въпреки отличните сезони, които направиха двата отбора, резултатът от днешния финал в Лондон ще бъде решаващия за това, какви спомени ще остави в запалянковците сезон 2010/2011.

Преди две години на финала в Рим Барселона изнесе футболен урок на своите конкуренти от Манчестър Юнайтед, не давайки на островитяните каквито и да е шансове. Каталунците поведоха с гол още в 10-ата минута на Самуел Ето`о и решиха окончателно спора с попадение на Лео Меси през втората част.

Днес на "Уембли" двата отбора ще излязат с горе-долу същите състави - вероятно с по трима или четирима различни футболисти. В тима на Фъргюсън цари оптимизъм и всички са убедени, че са се поучили от грешките и са намерили рецепта за успех срещу испанците.

Предстоящият мач ще бъде 11-и между двата отбора, досега те са се срещали 10 пъти и са записали по три победи, а четири срещи са завършили с равенство.

На "Уембли" Манчестър са ставали 9 пъти носители на Купата на Англия, а лондонският стадион е знаков и за Барса. През 1968 г. Юнайтед стана първия английски носител на Купата на европейските шампиони, побеждавайки Бенфика на Еузебио с 4:1 след продължения. 24 години по-късно в Лондон трофеят стана притежание на Барселона, която също се нуждаеше от продължения, за да надвие Сампдория.

Двата тима имат общо по три победи в най-значимия европейски турнир и победа на единия отбор днес ще му позволи да се изравни по този показател с Аякс и Байерн. Повече триумфи в турнира имат само Ливърпул, Милан и Реал.

До Рим 2008/2009 Манчестър бяха спечелили всичките си финали, преодолявайки Бенфика (1968), Байерн (1999) и Челси (2008), докато каталунците имат три победи от своите шест финала - Барса взе връх над Сампдория (1992), Арсенал (2006) и Манчестър Юнайтед (2009), но отстъпи пред Бенфика (1961), Стяуа (1986) и Милан (1994).

Възпитаниците на Пеп Гуардиола могат да станат най-силния клуб на континента трети път за последните 6 години, както и да бъдат първия отбор, печелил три път Шампионската лига през XXI век.

Треньорът на испанците Гуардиола е бил само на 7 години, когато през сезон 1978/1979 36-годишният наставник Фъргюсън дебютира на европейската сцена с Абърдийн. Оттогава шотландецът печели какви ли не трофеи, а на "Уембли" днес може да завоюва трета европейска купа и да се изравни с Боб Пейсли, който е правил това с Ливърпул през 1977, 1978 и 1981.

Има с какво да се похвали и Гуардиола, който е в списъка от шестима, които са печелили купата на Европа като играч и треньор. През 2009 г. той нареди името си до това на Мигел Муньос, Джовани Трапатони, Йохан Кройф, Карло Анчелоти и Франк Рийкард.