Барселона е вторият финалист в тазгодишното издание на Шампионската лига след уникална драма в реванша срещу Челси. Двубоят завърши 1:1, като домакините от Лондон водеха с 1:0 до третата минута на добавеното време след ранен гол на Микаел Есиен. Тогава обаче Андрес Иниеста вкара изравнително попадение и по този начин след 0:0 в първия мач каталунците се класират по правилото за повече голове на чужд терен.

Съдията на мача Том Хенинг Йовребрьо се превърна в главно действащо лице в мача, като с неадекватните си отсъждания бе на път да отнесе сериозен бой от футболистите на Челси. След гола на Барселона, норвежецът не отсъди дузпа за домакините за игра с ръка в наказателното поле на футболист на Барса. В 66-та минута пък норвежецът изгони Ерик Абидал с директен червен картон за фаул срещу Анелка, който откровено симулира.

Барселона бе отборът, който повече владееше топката на „Стамфорд Бридж”, но въпреки това гостите не успяваха да затруднят Петър Чех. Голът за „Блаугана” падна след едва първия удар на тима в очертанията на вратата на Челси.

Така Барселона се класира за финала, където на 27 май ще срещне настоящия шампион Манчестър Юнайтед. Пеп Гуардиола обаче ще трябва да се лиши от услугите на двама от основните си футболисти – Даниел Алвеш и Ерик Абидал, които са наказани съответно за пореден жълт и за червен картон.

Напрежението от големия залог на мача явно се бе отразило, тъй като и двата отбора започнаха нервно срещата. Домакините бяха тези, които първи намериха своя ритъм и опитаха лек натиск срещу фаворизираните каталунци.

Все пак първата опасност бе пред вратата на Петър Чех. В 5-та минута след продължителна атака на Барса и двоен рикошет, топката застрашително се насочи към вратата на Челси, но Босингва изчисти пред голлинията.

Това обаче не уплаши „сините” и само 4 минути по-късно те стигнаха до първи гол в мача, дело на Микаел Есиен след невероятен изстрел. Франк Лампард получи топката отдясно на наказателното поле на Барса и опита центриране. Топката се удари в гърба на футболист на каталунците и се върна към ганаеца, който със страхотна тупалка от въздуха от около 25 метра не остави никакви шансове за реакция на Виктор Валдес. Топката срещна напречната греда, след което се оплете в мрежата зад испанския вратар.

Гостите реагираха добре на попадението и от своя страна опитаха лек натиск пред Чех, който обаче доведе единствено до по-голямо владеене на топката. Положенията продължиха да бъдат пред вратата на Барса, като Дрогба на два пъти можеше да удвои преднината за тима от Лондон.

В 22-та минута Малуда бе фаулиран отдясно на границата на наказателното поле, откъдето Дрогба с много коварен удар затрудни максимално Валдес. От изпълнения корнер пък Джон Тери с глава стреля до дясната греда.

Малко след това при сблъсък с противников състезател, устната на Франк Лампард бе разбита и играта бе спряна за няколко минути, докато бъде оказана медицинска помощ на английския национал.

В последната част от първото полувреме гостите отново опитаха да натиснат своя съперник и евентуално да стигнат до изравнителен гол. Каталунците обаче стигнаха единствено до няколко хаотични удара, които не можаха да затруднят Чех. Така след 45 минути игра „сините” от Лондон се оттеглиха на почивка с гол преднина.

Второто полувреме започна така, както завърши първото – с натиск на гостите, които въпреки това не съумяваха да стигнат до шансове пред вратата на Чех.

Пореден пропуск за Челси пък направи Дидие Дрогба. Анелка проби отляво към наказателното поле и подаде към котдивоареца, който хитро излъга противников футболист и излезе очи в очи срещу Валдес, но стреля в тялото на испанския вратар.

66-та минута се оказа ключова за домакините, след като Барселона остана с човек по-малко на терена. Червен картон получил Ерик Абидал, който спря откъсващия се сам срещу Валдес Никола Анелка. Телевизионните повторения обаче показаха, че като че ли французинът е симулирал нарушение.

В 72-та минута неубедителният в този мач Дидие Дрогба бе заменен от Белети, като не скри разочарованието си от решението на Гуус Хидинк.

10 минути преди края на мача съдията Том Хенинг Йовребрьо този път си навлече гнева на феновете на Челси, след като не свири дузпа за „сините” за очевидна игра с ръка на Жерар Пике в наказателното поле.

Каталунците се настаниха по-трайно в полето на Челси чак в заключителните моменти на мача, когато обаче се случи и голямата драма.

Реферът, който не подозираше, какво ще се случи малко по-късно, даде 4-минутно продължение на мача. В третата допълнителна минута при продължителна атака Лео Меси получи топката в наказателното поле и върна към пеналтерията, от където Андрес Иниеста с точен удар в горния ляв ъгъл на вратата на Чех изравни резултата. Ударът за гола бе и първият в мача за Барса, който изобщо попадна в очертанията на вратата.

Въпреки броените оставащи секунди, Челси се хвърли в атака и достигна до корнер, при който дори Петър Чех се настани в противниковото поле. Топката попадна в Михаел Балак, който стреля към вратата на Валдес. топката обаче бе спряна с ръка от футболист на Челси, но въпреки това съдията Йовребрьо не отсъди дузпа. При това решение, капитанът на немския национален отбор бе на път към физическа саморазправа с норвежеца, който свири край на мача осем минути след края на редовното време.

Веднага след това футболистите на Челси наобиколиха Йовребрьо и поискаха обяснение за отсъжданията му. Норвежецът все пак бе спасен от стюардите, които го вкараха в тунела, въпреки опитите на Дрогба да го пребие.

Така, след невероятната драма на „Стамфорд Бридж”, соченият за фаворит в Шампионската лига отбор на Барселона успя по чудо да се класира за финала на турнира, където ще срещне настоящият шампион Манчестър Юнайтед. Двубоят между двата отбора е на 27 май в Рим.

Челси: Чех, А. Коул, Тери, Алекс, Босингва, Балак, Есиен, Малуда, Анелка, Лампард, Дрогба (Белети 72’)

Барселона: Виктор Валдес, Даниел Алвеш, Пике, Туре, Абидал, Бускетс (Къркич 85’), Кейта, Шави, Меси, Иниеста (Гудьонсен 90+6’), Ето’о (Силвиньо 90+7’)