Германският национал Михаел Балак донесе драматична победа за своя Челси в мегадербито срещу Манчестър Юнайтед. Халфът реализира и двата гола за своя тим при успеха с 2:1 на „Стамфорд Бридж”.

 

Така двата гранда вече имат равен брой точки - 81, но възпитаниците на сър Алекс Фъргюсън са с по-добра голова разлика. До края на надпреварата в английското първенство остават два кръга, като на Челси предстоят двубои срещу Нюкасъл и Болтън, докато „червените дяволи” ще се изправят срещу Уест Хем и Уигън Атлетик.

 

Двубоят на „Стамфорд Бридж” започна много силно за домакините, които взеха инициативата още от първи те минути. Изненадващо мениджърът на гостите сър Алекс Фъргюсън не заложи на звездите си Кристиано Роналдо и Карлос Тевес, което без съмнение се отрази върху представянето на Юнайтед.

 

Шотландският специалист трябваше да извърши и принудителна смяна още 14-ата минута. Централният бранител на Манчестър Немания Видич получи контузия в главата след удар от страна на Дидие Дрогба и не успя да продължи мача. На мястото на сръбския бранител в игра се появи Оуен Харгрийвс.

 

Първата опасна голова реалност дойде в 21-ата минута, когато Джо Коул натресе левия страничен стълб зад Едвин Ван дер Сар. Само няколко минути по-късно отново Коул пропиля добра възможност, но този път холандският страж на гостите се намеси добре.

 

През първите 45 минути на срещата тимът на Манчестър Юнайтед нито веднъж не успя  сериозно да застраши вратата на домакините. Логичното се случи в даденото от съдията продължение на първата част.

 

След чудесно отиграване на Дидие Дрогба пред наказателното поле, котдивоарецът центрира прецизно в пеналта, където непокритият Михаел Балак засече топката с глава, за да даде преднина на своя тим.  

 

През второто полувреме съставът на Юнайтед показа съвсем различно лице. Момчетата на сър Алекс успяха да се върнат в мача след ужасяваща грешка на португалеца Рикардо Карвальо. В 55-ата минута бранителят се опита да върне топката пред наказателното си поле, но пасът бе пресечен от Уейн Рууни, който напредна добре и с прецизен удар в долния десен ъгъл на Чех отбеляза за 1:1.

 

Решителният момент в срещата дойде няколко минути преди края. В 86-ата минута в главно действащо лице на терена се превърна асистент реферът, който сигнализира на главния арбитър Алън Уайли за игра с ръка на Майкъл Карик в наказателното поле.

 

След кратка консултация не се поколеба да посочи бялата точка. За топката застана отново Балак, който с прецизен шут в левия ъгъл покачи на 2:1.

 

В даденото 5-минутно продължение отборът на Манчестър Юнайтед имаше шанс да стигне до равенството, но решителни намеси на Коул и Андрий Шевченко оставиха резултата непроменен.

 

Така предвид оставащите мачове до края твърде вероятно е тазгодишният шампион на Англия да бъде определен по голова разлика. По този показател тимът на Манчестър Юнайтед има предимство.

Статистика от мача:

 

Стартови състави:

Челси: Чех, Ферейра (Анелка 66), Карвальо, Тери, А.Коул (Макелеле), Балак, Оби Микел, Есиен, Калу (Шевченко), Дрогба, Джо Коул.

Резерви: Кудичини, Белети

Мениджър: Аврам Грант

Манчестър Юнайтед: Ван дер Сар, Браун, Фърдинанд, Видич (Харгрийвс 14), Силвестре, Флетчър, Карик, Андерсон (О'Шей 65), Нани, Рууни (Роналдо 64), Гигс.

Резерви: Кусчак, Тевес

Мениджър: сър Алекс Фъргюсън

Жълти картони: Михаел Балак, Джон Оби Микел, Дрогба  (Ч); Ван дер Сар, Харгрийвс, Фърдинанд (МЮ)

---

Стадион: "Стамфорд Бридж", Лондон

Рефер: Алън Уайли

---

Хронология на мача:

1 мин: Първи удар в мача, Отправя го Микаел Есиен от границата на наказателното поле, но топката не попада в рамката на вратата.

 

8 мин: Играта в спряна заради тежка травма на Неманя Видич. При единобосрсто с Дидие Дрогба, защитникът бе ударен в главата. Сърбинът е изнезен на носилка извън терена. Юнайтед продължава играта с 10 души.

 

13 мин: Отборът на Челси е по активният тим на терена в последните няколко минути.

 

14 мин: Принудителна смяна за Манчестър Юнайтед. Неманя Видич не може да продължи срещата и е заменен от Оуен Харгрийвс.

 

21 мин: Невероятен шанс за Челси. След бърза атака на домакините Джо Коул стреля силно от около 10 метра, но топката срещна левия страничен стълб зад Ван дер Сар.

 

24 мин: Нов шанс за домакините. Отново Джо Коул пробива между двама защитници на Юнайтед, но си повежда дълго топката и Ван дер Сар лови.

 

30 мин: След половин час игра на "Стамфорд Бридж" тимът на Манчестър Юнайтед не е успял да застраши вратата на Петер Чех. Домакините владеят топката в 56% от игровото време.

 

37 мин: Фаул пред наказателното поле на Манчестър Юнайтед. Зад топката застава Дидие Дрогба, който центрира, но никой от съотборниците му не успява да отправи удар.

 

45 мин: Челси повежда с 1:0 в даденото от съдията 4-минутно продължение на първата част. Автор на гола стана германският национал Михаел Балак, който засече с глава чудесно центриране на Дидие Доргба отдясно. След попадението Балак свали фланелката си, за което получи и първия жълт картон в мача.

 

45+3 мин: Нова възможност за Саломон Калу в наказателното поле. Ударът му обаче е париран от Рио Фърдинанд.

 

Край на първото полувреме.

---

 

52 мин: Без опасни положения пред двете врати в началото на втората част.

 

55 мин: След глупава грешка на бранителя Рикардо Карвальо Уейн Рууни успя да се възползва максимално и да изравни резултата за 1:1. Португалецът се опита да върне топката назад пред наказателното поле, където тя бе овладяна от Рууни. Нападателят напредна и с прецизен удар в долния десен ъгъл на Чех възстанови статуквото на терена.

 

63 мин: Прекрасен изстрел на ветерана Райън Гигс. Чех се намесва и чисти в корнер.

 

64 мин: Втора принудителна смяна за сър Алекс Фъргюсън. След нова травма играта напуска голмайсторът Уейн Рууни, а на негово мяясто се появява Кристиано Роналдо.

 

66 мин: Първа смяна и за Аврам Грант, който пуска нападателя Никола Анелка, за сметка на бранителя Ферейра.

 

71 мин: Чудесна възможност за грешника Карвальо. След изпълнение на корнер топката попадна в краката на португалеца, който от малък ъгъл стреля, коженото кълбо отново е избито в съглов удар.

 

72 мин: Великолепно спасяване на Едвин Ван дер Сар. Холандецът предотвратява сигурен гол, след изстрел на Дидие Дрогба от пряк свободен удар.

 

78 мин: Роналдо Стреля от фаул, но право в ръцете на Петер Чех.

 

82 мин: Спорна ситуация в полето на Юнайтед, където Дрогба овладява топката и при единоборството с Уес Браун останаха съмнения, че футболистът на гостите е играл с ръка. В крайна сметка Чех лови.

 

86 мин: Дузпа за Челси! Балак е точен за 2:1. Главният рефер на срещата Алън Уайли отсъжда наказателен удар, след сигнал на страничния асистен за игра с ръка на Майкъл Карик в наказателното поле!

 

89 мин: Изстрел на Кристиано Роналдо, но Ашли Коул се намесва на голлинията и чисти напред

 

90+1 мин: Две невероятни намеси на Андрий Шевченко, след изстрели на футболисти на Манчестър Юнайтед.

 

5 минути добавено време.

 

Край на мача!