Бившият английски национал и футболист на Уест Хем сър Тревър Бруукинг заяви пред ББС, че според него трансферът на Михаел Балак в Челси е имал негативен ефект върху представянето на Фланк Лампард тази година.

Балак ще пропусне финала за Купата на Англия срещу Манчестър Юн в събота и Бруукинг смята, че това само ще бъде от полза за Лампард.

„Михаел Балак има афинитет към атаката и така често оставя Франк да покрива лявата зона, в която не е особено силен,” каза Бруукинг. „Когато Балак не е в игра, Лампард е по-опасен.”

Бруукинг, който в момента е директор на Отделя за развитие на футбола към асоциацията на Англия, е на мнение, че както Балак, така и другото ново попълнение на Челси – Андрий Шевченко – не са оправдали очакванията на клуба.

„Няма съмнение, че Балак и Шевченко не играят толкова силно, колкото се очакваше от тях,” добави той. „Те не оказаха нужното влияние.”

Специално за украинския нападател Бруукинг каза следното: „Шевченко изглежда не разполага с нужната скорост, за да избяга от защитниците на съперника. Дали това е резултат от умората след Световното първенство или от някакви контузии, не знам. Но формата му се оказа проблем за Челси. Когато крилата Джо Коул и Ариен Робен бяха контузени, отборът трудно се налагаше. Като компенсация идваха само головете на Дидие Дрогба.”