Михаел Балак обяви, че решението да бъде освободен от Челси е взето лично от собственика на клуба Роман Абрамович. 33-годишният халф напуска лондонския тим след изтичането на договора му в края на юни. Балак прекара на „Стамфорд бридж” четири сезона, но Челси не желае да продължи контракта му с исканите от футболиста две години.

„За съжаление не успяхме да се разберем, но трябва да оставя това в миналото,” заяви Балак в интервю за „Times”. „От известно време съм наясно, че преговорите са прекратени и е време да продължа напред. Трябва да намеря нов отбор, където да продължа кариерата си.”

„Челси винаги е бил моят първи избор, и изкарах четири страхотни години в клуба, наслаждавах се на всяка минута, но не бе писано това да продължи. Нищо не зависеше от мен, беше решение на Роман,” разкри немският халф.

Балак е категоричен, че има още хляб в него, и призна, че сигурно ще се върне да играе в родината си. „Пред мен не стои подобна опция – да свърша кариерата си така. Искам да играя поне още две години на най-високо ниво, за да мога да играя за Германия на Европейското първенство,” каза той. Балак пропуска Мондиал 2010 заради травма. „Не съм готов да се откажа, като отида в САЩ или Дубай. Искам да остана в Европа,” добави полузащитникът.