Челси се класира на финал за Купата на Англия по драматичен начин, след като надделя над Блекбърн след две продължения. В редовното време двубоят завърши 1:1, а Михаел Балак бе спасителят за „сините”, като отбеляза „сребърен” гол в 109-та минута на мача и с това ги прати в битката за трофея. Там вече ги чака Манчестър Юнайтед, финалът е на „Уембли” на 19 май.

Челси и Блекбърн се срещнаха на ст.”Олд Трафърд”, заради правилото на Футболната асоциация полуфиналите и финалът да се играят на неутрален терен. Мачът бе изгледан от собственика на лондончани Роман Абрамович, който премина през всички настроения по време на срещата, но в края си тръгна доволен от успеха.

Резултатът бе открит от Франк Лампард в 16-та минута. Полузащитникът на Челси получи пас от Балак, навлезе в наказателното поле и със страхотно насочен изстрел вкара топката зад Брад Фридел.

Челси задържа преднината повече от час, но в 62-та минута Ашли Коул извърши нарушение срещу Джейсън Робъртс, след което падна и изравнителният гол за Блекбърн. Мортен Гамст Педерсен изпълни пряк свободен удар и след разбъркване в наказателното поле, Робъртс се оказа най-съобразителен и заби топката във вратата на Петър Чех от средата на наказателното поле.

Последваха много напрегнати 30 минути до края на срещата, в които и двата отбора имаха своите шансове да стигнат до победа в редовното време, но Дрогба, Лампард, Дейвид Дън, Педерсен и МакКарти пропуснаха удобни положения, а двамата вратари бяха безгрешни.

По същия начин започна и завърши първото продължение. Когато мачът вече отиваше към дузпи, финалният натиск на Челси даде резултат.

Шон Райт-Филипс спаси една топка, излизаща в аут, върна я към Калу в наказателното поле, той стреля и топката рикошира, само за да стигне до Михаел Балак, който с безпощаден шут я прати неспасяемо в мрежата на Блекбърн.

Класирането на Челси на финал означава, че „сините” до последно ще се борят за мечтаните четири трофея от един сезон. Те вече спечелиха Карлинг Къп, а освен Купата на Англия преследват още Шампионската лига и титлата.