Немският национал Михаел Балак даде съвет на Англия за Световното първенство – как да се справи с най-големия си кошмар – дузпите. Футболистът на Челси ще пропусне Мондиала в ЮАР заради контузия.

Често се обсъжда психологическата издръжливост на английските национали, след като пет пъти тимът е отпадал от големи турнири след наказателни удари.

„Англия определено има един от най-силните отбори, наред с Испания и Бразилия. По отношение на отделните играчи те имат големи шансове да спечелят”, сподели Михаел Балак.

„Англия има нов треньор, който държи на дисциплината и реда, и мисля, че има печеливш манталитет. Дузпите са предимно психология. Трябва да бъдете в състояние да държите нервите под контрол. Трябва да можете да се съсредоточите. Просто трябва да се запази спокойствие”, сподели немският национал, който обаче даде да се разбере, че дузпите трябва да се тренират.

„Това е специална ситуация, когато сте под голямо психическо напрежение. 80-90 процента от изпълнението на дузпа е работа на ума”, добави Михаел Балак.