Бившият защитник на Челси Ашли Коул публично призна каква е била истинската причина за уволнението на Андре Вилаш-Боаш от лондонския тим преди време. Както се подозираше, зад решението португалецът да бъде освободен от мениджърския пост стоят част от най-влиятелните фигури сред играчите.

37-годишният специалист беше взет за заместник на Карло Анчелоти през лятото на 2011 година, но бе изритан в средата на кампанията заради слабите резултати. Впоследствие Роберто Ди Матео пое отбора като временен наставник, но си заслужи шанс да стане пълноправен мениджър, след като изведе „сините“ до титлата в Шампионската лига.

Заради отношението към Вилаш-Боаш руският собственик на Челси Роман Абрамович отнесе доста критики най-вече затова, че не е помогнал на специалиста да наложи авторитета си в съблекалнята. По думите на Коул – който бе сред главните заподозрени в предпологаемия бунт – португалецът никога не се е ползвал с високото мнение на „старите пушки“ в състава.

„Имаше някои играчи, които не искаха да се трудят здраво под ръководството на Вилаш-Боаш. Щом обаче Роберто Ди Матео се появи, всичко се промени“, призна си Коул.