Испанският полузащитник на Арсенал Микел Артета разкри, че бившият селекционер на Англия Фабио Капело е искал да го включи в състава си за Мондиал 2010.

Капело дори е отправил запитване до ФИФА дали Артета може да облече екипа с трите лъва, но се е оказало, че той няма това право, тъй като е играл за националния отбор на Испания за юноши до 16 години и тогава е нямал британски паспорт.

„Ако това беше някоя друга страна, би трябвало да кажа „не“, но защото това беше Англия, казах, че би трябвало да помисля за това“, каза испанецът, който тогава играеше в Евертън и вероятно е щял да приеме предложението, ако от ФИФА му бяха разрешили.

„Англия е наистина добро място за мен от професионална и лична гледна точка. В крайна сметка обаче не трябваше да взимам решение, защото не ми бе разрешено да играя, заради правилата на ФИФА.“

„Най-малкото беше приятно да зная, че Фабио Капело и неговият екип мислеха да ме повикат в националния отбор.“

„Чувствам се англичанин по някакъв начин, защото прекараха най-голямата част от кариерата си тук. Очевидно зная как англичаните мислят, какво правят, културата им – знам всичко.“

„Трябваше да се приспособя към това, така че живея като англичанин. Забавно е, гледам детето си и я чух как говори английски, това е удивително“, коментира Микел Артета.