Арсенал спечели първия си трофей след деветгодишна суша! Тимът на Арсен Венгер успя да завоюва Купата на Футболната асоциация след успех с 3:2 над Хъл Сити в драматичен финал на „Уембли“ в Лондон.

Лондончани имаха нужда от цели 120 минути, за да пречупят коравия тим на Стив Брус, който само за няколко минути след първия съдийски сигнал поведе с 2:0. Футболистите на Арсенал обаче показаха характер и изравниха резултата, а в продълженията на срещата, Аарън Рамзи вкара така скъпоценния гол за 3:2, за да донесе 11-ият трофей от турнира за Купата на Футболната асоциация.

Хъл Сити поведе с голове на Джеймс Честър и Къртис Дейвис, съответно в 3-ата и 9-ата минути на срещата. Санти Касорла върна един гол в 17-ата минута, 19 преди края Лоран Кошчелни възстанови статуквото. В 109-ата минута Аарън Рамзи реши нещата в спора с красиво попадение.

Мачът започна много силно за футболистите на Стив Брус. „Тигирте“ започнаха да атакуват масирано от първия съдийски сигнал, а това доведе до желания резултат още в третата минута. Хъл Ситу успя да излезе напред в резултата след заучено изпълнение на ъглов удар. Стивън Куин центрира към границата на наказателното поле, където Том Хъдълстоун очакваше топката и стреля от воле. Ударът на халфа обаче не се получи добре, но за негов късмет коженото кълбо попадна в Джеймс Честър, който я отклони неспасяемо в десния ъгъл на вратата на Фабиански.

Само пет минути по-късно „тигите“ нанесоха своя втори удар. След атака отдясно, топката бе центрирана в наказателното поле, където отбраната на „артилеристите“ действа безобразно и не успя да я изчисти. Последва второ центриране, този път от другия фланг, Алекс Брус стреля с глава, Фабиански със сетни усилия успя да парира удара, но при добавката Къртис Дейвис, вратарят на лондончани нямаше какво да направи – 2:0!

Футболистите на Арсен Венгер се опитаха да отговорят бързо. След няколко атаки към вратата, Арсенал стигна до пряк свободен удар в опасна близост до вратата на Хъл. Зад топката застана Санти Касорла, който стреля неспасяемо под гредата за 1:2. Голът за „артилеристите“ дойде в 17-ата минута.

Арсенал спечели първи трофей след 9-годишна суша!

източник: Gulliver/GettyImages

След отбелязания гол във вратата на Хъл, футболистите на Арсенал упражниха натиск върху своя противник, но пропуски направиха Оливие Жиру и Лукас Подолски. Въпреки превъзходството на лондончани през втората половина на първата част, резултатът до почивката се запази непроменен.

Втората част започна с атаки и към двете врати, като първо футболистите на Хъл имаха добра възможност за гол, но късметът не бе на тяхна страна. В 59-ата минута, Арсенал имаше сериозни претенции за дузпа след непозволена игра на Том Хълдълстоун в наказателното поле срещу Оливие Жиру. Малко по-късно Санти Касорла също имаше претенции за наказателен удар, но отново реферът Лий Пробърт бе безмълвен.

Все пак Арсенал стиган до заветното изравнително попадение в 71-ата минута. Голът отново дойде след изпълнение на статично положение. След центриране от корнер, Бакари Саня игра с глава, топката се отклони от тялото на бранител на Хъл Сити, след което попадна в Кошчелни, който се обърна, и въпреки че стреля слабо, успя да прокара топката зад вратаря. При изстрела, футболистът на Арсенал получи травма в глезена, но в крайна сметка успя да продължи.

В 79-ата минута Киърън Гибс направи уникален пропуск. След като остана очи в очи с вратаря на Хъл, футболистът на Арсенал стреля високо над вратата. В последната минута от редовното време Саного пробва късмета си, но изстрелът му мина на сантиметри от десния страничен стълб на вратата.

В първите допълнителни 15 минути двата тима не успяха да се изненадат, като най-чистото положение за гол бе в полза на Арсенал, но силният удар на Аарън Рамзи спря от външната страна на мрежата.

В крайна сметка обаче, именно уелският национал реши всичко в мача с прекрасен гол в 109-ата минута. След прекрасна комбинация с Оливие Жиру, който му асистира с пета, Рамзи стреля прецизно в левия ъгъл на вратата за 3:2. В заключителните минути „тигрите“ дадоха всичко от себе си, но така и не успяха да стигнат до ценния трети гол, който да им осигури изпълнения на дузпи.

Арсенал спечели първи трофей след 9-годишна суша!

източник: Gulliver/GettyImages

АРСЕНАЛ - ХЪЛ СИТИ 3:2

0:1 Честър 3', 0:2 Дейвис 8', 1:2 Касорла 17, 2:2 Кошчелни 71', 3:2 Рамзи 109'

Арсенал: Фабиански, Саня, Мертезакер, Кошчелни, Гибс, Артета, Рамзи, Касорла, Йозил, Подолски, Жиру.

Резерви: Шчесни, Вермаален, Вермаален, Росицки, Уилшър, Монреал, Фламини, Саного

Мениджър: Арсен Венгер

Хъл Сити: Макгрегър, Дейвис, Брус, Честър, Росиниър, Елмохамади, Ливърмор, Хъдълстоун, Мейлър, Куин, Фрайът.

Резерви: Фигуероа, Корен, МакШейн, Бойд, Сагбо, Харпер, Алуко

Мениджър: Стив Брус

Рефер: Лий Пробърт

Стадион: Уембли, Лондон