Стоук Сити записа знаменита победа над Арсенал в 15-ия кръг на Висшата лига с 3:2 в двубой, изпълнен с много драма от началото до края. Тимът на Марк Хюз изигра страхотно първо полувреме и на почивката имаше аванс от 3:0, но след нея неправилно отменен гол на Боян Къркич вдъхна живец на „топчиите“, които върнаха две попадения. В крайна сметка оставането на лондончани с десет души на терена за заключителните 12 минути помогна на „грънчарите“ прекъснат серията си от три поредни поражения в първенството.

„Британия“ проехтя още в първата минута на срещата, когато Питър Крауч откри за домакините, възползвайки се от страхотна грешка на защитниците пред 22-годишния страж Дамиан Мартинес. Снажният таран не се забави и бързо прати топката в мрежата за най-ранния гол, който Арсенал е получавал в историята си.

„Артилеристите“ се вдигнаха на щурм и в 11-ата минута Ектор Белерин сложи топката на главата на Оливие Жиру, който от близко разстояние не успя да намери очертанията на вратата. В 19-ата пък Санти Касорла стреля остро от границата на наказателното поле, ала и неговият шут прелетя встрани.

Стоук от своя страна демонстрира убийствена ефективност и в 35-ата минута поведе с 2:0. Джонатан Уолтърс тръгна отдясно и намери Боян Къркич в пеналта, а бившият играч на Барса с кинжален шут в близкия ъгъл направи Мартинес безпомощен.

Три минути след тази ситуация Жиру пак беше в центъра на събитията пред другата врата, ала този път изстрелът му с глава бе спасен от Асмир Бегович, който боксира над вратата.

В края на полувремето Арсенал претърпя поредния шок. Центриране от ъглов удар доведе до кратко разбъркване във вратарското поле след свалената от Крауч топка, а Уолтърс изпревари Мартинес и с топовен шут под гредата пробва да скъса мрежата.

След почивката лондончани пробваха да вдигнат оборотите и в 60-ата минута почти успяха да изравнят. Тогава Алексис Санчес направи марков рейд през няколко съперници, излезе сам срещу Бегович и го финтира. Останал на празна врата чилиецът обаче нацели лявата греда.

Пет минути по-късно Къркич за втори път в мача успя да отбележи, ала този път попадението му беше отменено с доста спорна засада.

Три минути след това Маме Диуф действа доста разсеяно в отбрана и фаулира съперник в наказателното поле. Санти Касорла не сбърка от бялата тока и с нисък изстрел в обратния ъгъл намали.

Две минути след него Аарън Рамзи върна надеждите на „артилеристите“. Лошо отбита от защитата топка попадна у уелсеца, който директно шутира от границата на наказателното поле, а Бегович не видя добре кълбото заради купа от играчи – 3:2.

В 78-ата минута обаче възходът на гостите бе пресечен с изгонването на Калъм Чеймбърс. Младокът си заслужи втори жълт картон, след като задържа противник за фланелката, а до края Стоук опази крехкия си аванс.

Така Арсенал остана 6-а позиция в подреждането с актив от 23 точки, докато Стоук измести Астън Вила от 12-ото място с 18 пункта.

Резултати от съботните мачове във Висшата лига, 15-и кръг:

Хъл Сити – Уест Бромич 0:0

Ливърпул – Съндърланд 0:0

Куинс Парк Рейнджърс – Бърнли 2:0

Стоук Сити – Арсенал 3:2

Тотнъм – Кристъл Палас 0:0

по-рано днес: Нюкасъл – Челси 1:2

от 19,30 часа: Манчестър Сити - Евертън