Арсенал успя да победи Челси с 1:0 на „Емирейтс” във второто дерби от 17-я кръг във Висшата лига.

След успеха днес, „топчиите” се върнаха на първото място във временното класиране, след като по-рано Манчестър Юнайтед взе скалпа на Ливърпул и поведе в Премиършип за близо два часа.

Във изключително грубия мач тази вечер единственото попадение вкара Уилям Галас в 45-та минута.

През първото полувреме играта бе много оспорвана и бърза, физическата борба между състезателите доминираше над футболните достойнства, като на моменти имаше изключително груби и остри сблъсъци. На няколко пъти дори имаше спречквания между противникови играчи оцветени в жълто от рефера.

При едно много грубо влизане срещу Тери, капитанът на „сините” получи неприятна контузия, заради коятобе изаменен в 38-та минута от Тал Бен-Хайм.

В самия край на първото полувреме, в 45-та минута, Сеск Фабрегас изпълни корнер отляво на вратата на Петер Чех, който сбърка фатално при опита си да избие топката, след като остана под нея, тя кацна на главата на Уилиям Галас и той не сбърка за 1:0.

Второто полувреме предложи много футболни емоции на феновете на „Емирейтс”.

И двата отбора имаха възможност да променят резултата в своя полза, но положенията за Арсенал бяха повече. Реферите направо вбесиха привържениците на „артилеристите”, след като им отмениха и два гола - единият заради засада, а другият заради фаул в нападение на Адебайор.

В 77-та минута Робин Ван Перси изпусна страхотна възможност да удвои резултата за своя тим, но фронтално срещу вратата на Петър Чех прати топката над напречната греда. Именно стражът на „сините”, който бе с най-голяма вина за попадението във вратата си, спаси своя отбор от по-голяма загуба с няколко отлични намеси.

Андрий Шевченко пък изпусна на два пъти да донесе поне точката за Челси като в самия край на срещата.

В края на даденото от рефера 5-минутно продължение се разигра нова грозна сцена между състезатели на двата отбора. В наказателното поле на гостите Сеск Фабрегас фаулира грубо Ашли Коул отзад, който се обърна и удари първия с ръка в лицето. Някъде в средата на последвалите разправии съдията даде и край на мача, а Фабрегас отнесе жълт картон. Състезателят на „сините” пък се размина с директния червен картон.

В класирането в Премиършип води Арсенал с 40 точки, пред Манчестър Юнайтед с 39 и Челси с 34.