Отборът на Арсенал се класира за финала на турнира за Купата на Англия, след като на полуфинала отстрани миналогодишния носител на трофея Уигън Атлетик. Успехът за възпитаниците на Арсен Венгер не дойде никак лесно, след като топчиите не успяха да надиграят своя противник в рамките на 120 минути и спорът бе решен след изпълнения на дузпи. При 11-метровите удари, футболистите на Арсенал показаха по-здрави нерви и логично ликуваха.

В редовното време и допълнителните 30 минути, мачът приключи при резултат 1:1. Уигън поведе с 65-ата минута, след като Жорди Гомес не сгреши от дузпа. Лондончани изравниха осем минути преди края чрез Пер Мертесакер, който доведе нещата до продължения.

Футболистите на Уигън пропуснаха първите две изпълняния от бялата точка, което допълнително улесни задачата за Арсенал. Футболистите на Венгер не сгрешиха нито веднъж.

Арсенал започна по-активно и можеше да открие в 5-ата минута. Окслейд-Чембърлейн центрира към Саного, който с глава заби топката в земята от три-четири метра пред вратата на Скот Карсън. Вратарят на Уигън обаче акробатично изби в корнер.

В 26-ата минута и Бакари Саня излезе на стрелкова позиция, но диагоналният му шут от ждроб не намери целта. Веднага след това и домакините застрашиха резервния страж на Арсенал Лукас Фабиански, който в този мач бе титуляр. Фабиански пропусна между ръцете си центриране отляво, но топката кацна на горната страна на мрежата.

Малко преди почивката отново Саного пропусна от чиста позиция. Нападателят на "топчиите" избяга на персоналния си пазач Стивън Крейни, но отново последна преграда пред гола се оказа вратарят на домакините Скот Карсън.

И след почивката Арсенал доминираше, но не достигаше до достатъчно на брой чисти положения. Силовите единоборства в средата на терена бяха печелени от играчите на Уигън.

Представителят на Чемпиъншип нанесе своя удар в 60-ата минута. МакМанаман открадна топката от Начо Монреал в половината на Арсенал, нахлу в наказателното и бе спънат там от Пер Мертезакер. Съдията отсъд дузпи, изпълнението се забави около три минути заради медицинската помощ, от която се нуждаеш Монреал. Футболистите на Арсенал претендираха, че срещу техния съотборник е извършено нарушение, но реферът остана непреклонен. С изпълнението на дузпата се нагърби Джорди Гомес, който бе точен - 1:0 за Уигън!

В последния половин час "топчиите" натиснаха още по-силно, а мениджърът Арсен Венгер рискува с включването на Гибс и Жиру.

След две мелета в наказателното на Уигън Арсенал изравни, а голмайстор бе грешникът Пер Мертезакер в 82-ата минута. Бранителят се оказа на точното място и от един метър с гърди успя да отклони поредната хвърлена топка към вратата на Скот Карсън.

В 87-ата минута Карсън спаси своите след нисък диагонален удар на резервата Жиру. Пет минути беше продължението на редовното време, но и в него до нови голове не се стигна, което означаваше още половин час игра.

В първите 15 минути от допълнителното време, двата тима не успяха да се изненадат, като двубоят продължи в същото русло. Във второто продължение Арсенал показа зъби и на два пъти бе близо до отбелязването на решителен гол. Чембърлейн удари гредата, а Шелстрьом стреля над вратата. Така в крайна сметка спорът за място на финала трябваше да бъде решен след изпълнения на дузпи.

Гари Колдуел пропусна първата дузпа за Уигън, след като стреля слабо, а Фабиански изби. От страна на Арсенал зад топката застана Микаел Артета, който бе безпогрешен. Полският страж на „артилеристите“ Фабиански спаси и втория удар от бялата точка на Джак Колисън. Последва страхотно изпълнение на Шелстрьом за 2:0, а до края Оливие Жиру и Санти Касорла решиха всичко с нови две точни дузпи. За Уигън се разписаха Бесежур и МаКартър.