Тиери Анри призна в ексклузивно писмо до вестник „Сън” за своя трансфер в Барселона и за причините, довели до него.

В писмото французинът казва: „Това е нещо, което трябваше да направя сега или никога. За съжаление се наложи да бъде сега”.

29-годишният нападател ще мине медицински изследвания на „Ноу Камп” в понеделник. За услугите на голаджията Барса ще плати 16 милиона паунда, а договорът на самия футболист е за 4 години като той ще получава по 128000 паунда на седмица.

„Арсен Венгер каза, че в момента не може да поднови договора си, който изтича в края на предстоящия сезон. Аз уважавам неговото решение, но честно казано, тогава ще съм на 31 години и не мога да си позволя да остана в Арсенал без Арсен Венгер и Дейвид Дийн”.

Според французина уволнението на вицепрезидента Дийн е една от главните причини за неговото напускане.

„Дейвид Дийн няма да бъде повече там и този факт дестабилизира както играчите, така и мениджъра”.

Анри е говорил с Венгер в сряда. След признанието на мениджъра, че не е сигурен за бъдещето си в Лондон, Анри окончателно е решил да приключи 8-годишния си престой при „топчиите”.

Остава Анри и неговият агент Жером Андерсон да уточнят някои детайли, относно личния договор на играча.

По този начин каталунците все пак успяха да привлекат звездата на Арсенал след 2-годишни неуспешни опити. Следващата цел на ръководството на вицешампионите на Испания ще бъде да направят Арсен Венгер заместник на нежелания на „Ноу Камп” Франк Рийкард. Ако това стане френският специалист ще бъде треньор на Анри в трети пореден клуб, след като двамата бяха заедно и в началото на кариерата на голмайстора, когато той играеше в Монако.

Президентът на Барселона Жоан Лапорта също изрази задоволството си от трансфера:

„Анри е един от най-великите футболисти в света и несъмнено е човек, който може да подобри нашата игра. Той бе наша цел от много време”.

По време на престоя си на „Хайбъри” и после на „Емирейтс стейдиъм” Анри е спечелил 2 пъти Премиършип и 4 пъти ФА Къп. Той държи и рекорда за най-много отбелязани голове с екипа на „топчиите” – 226 в 364 мача.