Нападателят на Уест Хем и доскорошен английски национал Дийн Аштън днес ще обяви официално край на футболната си кариерата едва на 26 години. Причината са проблемите на Аштън с глезена му.

Докторите са предупредили голаджията, че ако продължи битката да се завърне на терена, рискува да остане инвалид след време.

Футболистът, който премине при „чуковете” от Норич за 7.2 милиона паунда през януари 2006-а, за последно бе на терена преди 15 месеца.

Неговото отказване не е изненада, но въпреки това е ужасна новина за отбора на Уест Хем, който се нуждае от играч като Аштън в предни позиции.

Няколко месеца Аштън се подготвя за тежкото решение, въпреки че в един момент бе убеден, че ще успее да се завърне в игра. Той не само се надяваше отново да играе за Уест Хем, а и да бъде част от състава на Фабио Капело за Световното първенство в ЮАР. Самият Капело никога не е крил, че е голям фен на играча.

Аштън, който започва кариерата си в Куинс Парк Рейджърс, записа 56 мача за Уест Хем, в които вкара 19 гола.

Неговите проблеми започнаха през август 2006-а, когато получи повиквателна от Стив МакЛарън за приятелския мач срещу Гърция. На първата тренировка обаче Аштън счупи глезена си след сблъсък с Шон Райт-Филипс.

След като изпусна цял сезон, той се завърна в игра през 2007-08, когато игра в 35 мача и вкара 11 гола. Това му донесе нов петгодишен договор на „Ъптън Парк”.

Добрите му изяви доведоха до повиквателна от Капело за мача с Тринидад и Тобаго през юни миналата година. През септември 2008-а обаче Аштън отново счупи глезена си.

През май тази година, изглеждаше, че нападателят е готов за началото на сезона, но тогава започнаха постоянни проблеми с глезена, които му попречиха да играе.

Очаква се Аштън да си вземе почивка от футбола преди да реши, дали да се впусне в треньорската професия.