Показаното в първите мачове на пряка елиминация в Шампионската лига и резултатите, постигнати в тях, водят отново до извода, че Англия доминира. Миналия сезон клубовете от Острова бяха 3 на брой на полуфиналите, а финалът в Москва бе изцяло британска афера. Сега по волята на жребия английското каре в турнира се противопостави на 4 гранда от основните конкуренти Испания и Италия.

Равносметката от двубоите във вторник и сряда е ясна – три победи с по 1:0 за Ливърпул, Челси и Арсенал и едно нулево реми на Манчестър Юнайтед в дома на Интер. Ако изхождаме от тези срещи и от класата на съперниците, демонстрирана в тях, можем да прогнозираме без особено големи рискове квартетът от Албиона да продължи непокътнат на четвъртфиналите, или в по-лошия случай да отпадне най-много един негов представител.

Същевременно е много вероятно никой от италианските евробойци Интер, Ювентус и Рома да не се класира, а испанската Примера да остане от четири с един или два отбора в следващата фаза.

Ако тези прогнози се сбъднат, просто ще се потвърди тезата, че Англия притежава клубен шампионат № 1 в света в последните години. И има най-компактните тимове, с най-дълга и равностойна резервна скамейка, изобщо с най-солидни представители в комерсиалния футболен турнир.

За разлика от втората по сила надпревара, където английските отбори до голяма степен залагат на резервите си и на практика отписват турнира за купата на УЕФА. Защото големите пари са в Шампионската и във Висшата лига.