Англия има планирана контрола с европейския шампион Испания през следващата година, но двубоят няма да се играе в Мадрид. Островитяните отказват да гостуват в столицата, тъй като искат да покажат несъгласието си с ширещия се в южната държава расизъм.

Част от английските футболисти бяха обиждани на расова основа на „Сантяго Бернабеу” през 2004 година, затова от Футболната Асоциация искат приятелския мач да се играе на друго място.

Селекционерът на „Трите лъва” Фабио Капело дори пожела двубоят да бъде в Англия, като се очаква той да е на 11 февруари. Все още няма официална договорка между двете страни, но директорът на отдел комуникации към ФА Ейдриън Бевингтън разкри, че се водят преговори.

„В момента дискутираме с Испанската федерация възможността да играем с европейския шампион през февруари,” заяви Бевингтън. „Мачът е част от поредица, които пожела Фабио Капело. Но към този момент все още не сме се разбрали за мястото на двубоя и няма подписано споразумение. Но всички сме единодушни, че няма да играем в Мадрид, заради инцидентите с расистки обиди при последното ни гостуване там. Фабио напълно подкрепя това.”