Англия ще се изправи срещу отбора на Словения в последния си мач от груповата фаза на световното в далечна Южна Африка. На първо четене, поглеждайки програмата, този мач трябваше да мине в графата с тези двубои, които определяме като „без значение”. Оказа се обаче, че срещата днес ще бъде на живот и смърт за „трите лъва” и освен последен в групата, твърде възможно е той да се окаже и последен в първенството.

По друг начин казано, Англия трябва да изиграе първия си финал в Африка. В противен случай Фабио Капело и футболистите му рискуват да изкопаят доста сериозна дупка в дъното и да последват колегите си от Франция. Все пак трудно е да го повярва човек, но нищо не се знае. Поне фактите от първите два мача срещу САЩ и Алжир (две равенства с един отбелязан гол и един допуснат във вратата си) не изключват това да се случи.

В навечерието на сблъсъка селекционерът Капело смело заяви: „Не ме мислете за луд! Можем да играем на финал!”. Именно италианецът е ключът за Англия. Именно Капело е този, който знае как и с какви средства да пребори Словения, който изненадващо е лидер в групата. След това, разбира се, предстоят още няколко финала преди истинския.

Хубавото на днешния мач за Англия е, че единственият печеливш сценарий е победата. Друго нищо освен нея няма значение. А Капело знае как да я постигне и на Острова му вярват. Остава да му повярват Рууни, Тери, Лампард и останалите от трупата. В противен случай резилът ще е космически.