Нападателят на Арсенал Едуардо е можел да загуби крака си, след като той бе счупен зверски в съботния мач срещу Бирмингам. Водещият английски остеопат и физиотерапевт Тим Алърдайс заяви пред медиите на Острова, че единствено бързата намеса на клубните медици е предотвратила ампутация на крака.

Контузията е била толкова страшна, че Алърдайс смята, че дори и интензивна операция е нямало да помогне за пълното възстановяване на хърватския играч.

„Можеше да изгуби крака си, това е,” заяви Алърдайс през ББС. „Веднъж щом костта се размести по този начин, може да увреди много, много лошо кръвоносните съдове на мястото и да не може да се оправи след това. Кракът трябва да бъде наместен незабавно, или възможно най-бързо, за да се спаси, а спешната операция е абсолютно наложителна.”

„Представете си най-лошото навяхване на глезена, което сте имали и го умножете по 10 пъти, за да си представите поне малка част от онова, което е изпитал Едуардо,” обясни специалистът. „Той сигурно ще отсъства няколко месеца. При нормални хора тази травма отнема около шест месеца. Но тъй като той трябва да си върне и формата, сигурно ще минат около девет месеца. Костта ще зарасне, но областта около раната, връзките, сухожилията, меката тъкан, те ще отнемат също време.”

„Той ще трябва да свърши невероятно много работа, за да възвърне подвижността и силата на глезена си, за да играе на международно ниво. Дали ще успее или не, аз не съм сигурен,” допълни прогнозите си Алърдайс.

Докторът е на мнение, че при много хора подобна контузия слага край на кариерата, тъй като психологическата травма се оказва непреодолима. „Когато веднъж си преживял подобно нещо, винаги си нащрек да не ти че случи пак, преди да мислиш за формата си и за самочувствието си,” каза Тим Алърдайс. „Поне една година ще отнеме, за да се съвземе психологически, ако успее.”