Собствениците на бейзболния Ню Йорк Янкийс - братята Стийнбренър, искат да станат поредния американски инвеститор в английската Висша лига, предлагайки оферта от 450 милиона паунда за закупуването на Тотнъм, съобщава английската преса.

Според „Дейли Стар”, интересът на американците към шпорите идва, след като досегашният собственик на янките Джордж Стийнбренър почина през миналата седмица, оставяйки всичките си активи в ръцете на двамата си сина - Хал и Ханк.

Ханк, бивш футболист от колежа, изяви интерес да купи Спърс още в началото на 90-те години на миналия век. Сега той е подновил интереса си, след като сънародникът му Стан Кронки купи 29.9 процента от акциите на кръвния враг на Тотнъм - Арсенал.

По случайност, лондонският тим в момента е точно в Ню Йорк, подготвяйки се за контрола с Ню Йорк Ред Булс.

Братя Стийнбренър нямат намерение да инвестират в друга част от американския спорт като НБА, НФЛ и НХЛ. В момента Тотнъм се развива изключително успешно и спечели място в квалификациите на Шампионската лига, което повдигна интереса на американските богаташи.

„Бихме закупили единствено голям отбор в Европа, ако е възможно във Висшата лига. Това винаги може да се случи”, заяви Ханк пред репортери.

Закупуване на Тотнъм от американците може да се окаже риск за лондонския тим, заради смесеното мнение за американските собственици в Премиършип.

Ранди Лърнър, който притежава Астън Вила е обичан от феновете, както и Елис Шорт в Съндърланд. Фамилия Глейзър обаче, която е собственик на Манчестър Юнайтед, както и съсобствениците на Ливърпул Том Хикс и Джордж Джилет не са харесвани от феновете на отборите си.

Ако Стийнбренър решат да инвестират в Тотнъм, мениджърът Хари Реднап ще има допълнителни пари за трансфери. Американците са смятани за най-щедрите шефове в бейзбола, като на година плащат за заплати около 130 милиона паунда, а звездата Алекс Родригес стана най-скъпоплатения играч, след като подписа 10-годишен договор, срещу сумата от 178 милиона паунда.

В миналото, пък самият Хари Реднап изрази мнението си за чуждестранните собственици на английски отбори. „Колкото повече чуждестранни собственици, толкова по-малко британски мениджъри”, заяви Реднап миналата година.